Svenska TV4:s program Kalla Fakta har gjort ett reportage om den åttaåring, som är född flicka men identifierar sig som pojke, som inte längre fick spela i sitt pojklag. Reportaget har väckt starka reaktioner.

Nu ryter Therese Sjögran ifrån mot föreningen, som hon själv är fostrad i.

– Hur kan de göra så här mot ett barn? Det är bara ett barn, säger hon till Aftonbladet.

41-åriga Sjögran är Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna, med hela 214 landskamper på meritlistan. De senaste åren har hon varit sportchef för damallsvenska klubben FC Rosengård.

– Jag fick spela med killar vilket jag förespråkar att många fler ska göra. Det gav mig så mycket, säger hon.

Föreningen i fråga säger att den har uppbackning av förbundet, som i sin tur lägger ansvaret på föreningen.

– Det är så synd att förbundet inte vågar ta ställning. Det är konstigt att de inte kan klara av en fråga som är väldigt självklar i mina ögon. De agerar väldigt svagt, säger Sjögran.

Föreningen har stämts för diskriminering och vill avvakta med att kommentera fallet mer detaljerat tills ärendet är klart.

– Vi beklagar att alla ni tränare, ledare, spelare och sponsorer inom vår förening blir drabbade genom påhopp i press och sociala medier när allt vi i föreningen har gjort är att luta oss mot vår egen policy, vilken inte står i strid med förbundets regelverk, skriver föreningen i ett uttalande, och tillägger att de likt förbundet har "stor okunskap i sådana här frågor".

Uttalandet avslutas med en ursäkt till åttaåringen.