Solskjär, som spelade i United 1996–2007, tar över efter att portugisen Mourinho sparkats. Den 45-åriga norrmannen ska leda Premier League-laget säsongen ut. 

Samtidigt fortsätter klubbens jakt på en ny, permanent huvudtränare.

– Manchester United är klubben i mitt hjärta och det är fantastiskt att komma tillbaka i den här rollen. Jag ser verkligen fram emot att jobba med vår väldigt talangfulla trupp, ledningen och alla i klubben, säger Solskjär i ett uttalande på Manchester Uniteds webbplats.

Som spelare var han känd som superavbytaren som avgjorde Champions League-finalen mot Bayern München 1999. Han lär debutera som Uniteds tränare i lördagens bortamöte med Cardiff – klubben där Solskjär var tränare före hans senaste jobb i norska Molde.

Redan i tisdags nämndes Solskjär som en tänkbar ersättare till Mourinho, som fick gå efter en svag höst i Premier League. Nu ska norrmannen leda laget tillsammans med Mike Phelan, tidigare stjärnmittfältaren Michael Carrick och Kieran McKenna.

Uniteds vice ordförande Ed Woodward är glad över Solskjärs återkomst till klubben. Woodward hyllar norrmannen, trots att Solskjär aldrig tidigare tränat ett storlag i någon av Europas största fotbollsligor.

– Ole är en klubblegendar med enorm erfarenhet, både från planen och i tränarroller, säger Woodward i ett uttalande.