|

Aamulehti: Man med koppling till terrordådet i Åbo hade misstänkt bombmaterial

En person misstänks ha kopplingar till terrorattacken i Åbo. Zoom
Foto: SPT

En person misstänks ha kopplingar till terrorattacken i Åbo.

Enligt polisen skulle den misstänkte inte ha kunnat bygga en bomb av materialet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter terrordådet i Åbo började polisen misstänka att en man med uzbekisk bakgrund planerade att bygga en bomb, skriver Aamulehti. Terrordömde Abderrahman Bouanane hade haft kontakt med den misstänkte mannen.

Polisen gjorde en husrannsakan hos mannen som är född 1994 och bodde hos sina föräldrar i Åbo. I bostaden hittade polisen elektriska ledningar och spikar från en spikpistol, vilket väckte misstankar om att han försökte bygga en bomb.

Polisen har ändå kommit till slutsatsen att den misstänkte inte skulle ha kunnat bygga en bomb av de föremål som hittades.

Polisen har ändå skäl att misstänka att mannen har radikaliserats. Den misstänkte har bland annat skickat IS-propaganda till Bouanane. Polisen kände till mannen redan före terrorattacken, men bevismaterialet är inte så övertygande att han skulle vara på sannolika skäl misstänkt för brott.

|

Demokraatti: Polisstyrelsen har polisanmält al-Hol-läckan

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att Polisstyrelsen vill utreda huruvida någon inom polisen har läckt ett sekretessbelagt dokument.
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att Polisstyrelsen vill utreda huruvida någon inom polisen har läckt ett sekretessbelagt dokument.

Frågan gäller ett dokument som läckt till vissa massmedier. Dokumentet gäller polisens förberedelser för att ta emot kvinnor och barn från al-Hol-lägret.

Mest läst senaste veckan