|

HS: De äldre på Pelimanni har det bra nu

NyhetsbildZoom
Vårdjätten Attendo har bett om ursäkt för missförhållandena vid vårdhemmet Pelimanni. Foto: Timo Aalto/Lehtikuva
De äldre på Attendos vårdhem Pelimanni som stängdes i fredags har det bra. Myndigheterna granskade ännu sent på fredag kväll att undantagsarrangemangen på vårdhemmet faktiskt fungerar, skriver Helsingin Sanomat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi är övertygade om att arrangemangen skötts så att de nu är trygga. Skötseln och omsorgen av klienterna är nu tryggad, säger överinspektör Anita Paavola vid regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland till Helsingin Sanomat.

Regionförvaltningsverket stängde verksamheten vid det splitternya vårdhemmet i Alavo i fredags. Orsaken bakom beslutet är bland annat allvarliga brister i personaldimensioneringen. Sex personer har dött under en knapp månad, men man utreder ännu om det är på grund av vanvård.

Eftersom kommunen inte längre har egen vårdpersonal hyr man in personal, delvis av Attendo. De äldre som bor på vårdhemmet kommer fortsättningsvis att bo där.

Vårdjätten Attendo har bett om ursäkt för missförhållandena vid vårdhemmet Pelimanni. Foto: Timo Aalto/LehtikuvaDe anställda vid hemmet fortsätter som förut men ledningen byts ut. Personalen är inte längre anställd av Attendo utan av samkommunen Kuusiokunnat, dit kommunen Alavo hör.

Enligt den information regionförvaltningsverkets har är antalet vårdare nu tillräckligt.

Paavola säger till HS att det är mycket ovanligt att verksamheten avbryts. Att företaget nyligen inlett sin verksamhet ger enligt henne ingen rätt att missköta sig.

– Verksamheten måste genast ha tillstånd, säger hon.

Kommentarer
|

VR: Antalet tågresor ökade i juni

Nyhetsbild
Antalet tågresor i den inhemska fjärrtrafiken var 1,2 miljoner i juni, uppger järnvägsbolaget VR. Foto: Mikael Piippo/SPT
Det gjordes 1,2 miljoner tågresor i den inhemska fjärrtrafiken i juni, uppger det statliga järnvägsbolaget VR.

Mest läst senaste veckan