|

Stellan Skarsgård till Neesons försvar

NyhetsbildZoom
Liam Neeson vid en filmpremiär förra året. Foto: Francois Mori/AP/TT
Även svenske skådespelaren Stellan Skarsgård försvarar Liam Neeson, son anklagats för att vara rasistisk efter en uppmärksammad intervju.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det har stormat kring "Taken"-skådespelaren Liam Neeson sedan han i en intervju med brittiska Independent berättade att han en gång gick omkring med en batong i flera dagar och hoppades att en ”svart jävel” skulle hoppa på honom.

Episoden utspelade sig, enligt Neeson, för nästan 40 år sedan – efter att en vän till skådespelaren blivit våldtagen av en svart gärningsman. Neeson säger i intervjun att agerandet är fruktansvärt, och han har också i efterhand bett om ursäkt.

Flera skådespelare har rykt ut till Neesons försvar, och Stellan Skarsgård är den senaste i raden.

– Jag tycker att det är oroande och farligt att leva i en värld där man inte bara straffas för sina handlingar utan också för det man säger och tänker. Och värst av allt: Att man straffas för vad folk tror att man tänker, säger Stellan Skarsgård vid filmfestivalen i Berlin, enligt Dagens Nyheter.

Även norska regissören Hans Petter Moland, vars film "Cold pursuit" har Neeson i huvudrollen, försvarar skådespelaren. Det var för att beskriva hur Neesons rollfigur i filmen vände sig till ilskan som han valde att berätta om sitt eget agerande i Independent-intervjun.

– Liam är en väldigt ärlig, anständig och jordad man – och han är inte rasist. Folk borde läsa hela artikeln i sitt sammanhang istället för att haka på Twitterdrevet. Många pratar också om ”Cold pursuit” utan att ha sett filmen som är en sedelärande fabel om hämndens meningslöshet. Hela poängen är att visa hämndens futilitet och driva med gangsterschablonerna, säger Moland enligt DN. 

Fakta: Liam Neeson

  • 66-årige Liam Neeson är född på Nordirland och inledde sin yrkesbana med bland annat truckjobb. Efter att ha gått med i en teaterensemble i Belfast flyttade han till Dublin för fler jobb på scenen, där han upptäcktes av regissören John Boorman och fick en roll i filmen "Excalibur" från 1981.
  • Bland de filmer han medverkat i kan nämnas "Taken"-filmernna, "Love actually", "Schindler's list" och "Star wars: Episod I – Det mörka hotet".
  • Källa: IMDB (TT)
 

Kommentarer
|

Ny säsong av frågesport med Filip och Fredrik

Nyhetsbild
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar är tillbaka med en ny säsong av "Alla mot alla". Foto: Arkiv/Claudio Bresciani/TT
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson leder en ny säsong av "Alla mot alla" med nya potentiellt pinsamma frågemoment för de tävlande kändisarna.– Jag är så full av respekt över att de vågar ställa upp, säger Fredrik Wikingsson.

Mest läst senaste veckan