|

Elsas hår problematiskt i "Kingdom hearts"

Elsa ser bekymrad ut i "Kingdom hearts 3". Det gjorde också spelets grafiker när de försökte att få till hennes hår. Pressbild. Zoom
Foto: Disney/Pixar/TT

Elsa ser bekymrad ut i "Kingdom hearts 3". Det gjorde också spelets grafiker när de försökte att få till hennes hår. Pressbild.

Skaparna av actionrollspelet "Kingdom hearts", där Square Enix figurer blandas med kända karaktärer från Disneys filmer, hade ett tufft jobb att få klartecken från den amerikanska jätten. Bland annat ställde ett blont hårsvall till det.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att samarbeta med Disney har sina för- och nackdelar, konstaterar utvecklingsteamet hos Square Enix efter att "Kingdom hearts 3" färdigställts.

Karibien är ett besöksmål i
Foto: Disney/Pixar/TT

Karibien är ett besöksmål i "Kingdom hearts 3".


Spelet lånar friskt världar ut populära Disney- och Pixar filmer som "Frost", "Toy story" och "Pirates of the Caribbean", men har sin egen historia som kretsar kring protagonisten Sora som är ute på äventyr med bland andra Kalle Anka och Långben.

I en intervju med IGN berättar de japanska utvecklarna om hur samarbetet med filmstudiorna gick till. För första gången fick Square Enix ta del av digitala modeller av figurerna, från att i tidigare spel i serien helt enkelt ha ritat av dem från filmerna. Men modellerna är skapade för film, och saknade exempelvis leder som behövs för att de ska röra sig i spelet.

Ett annat problem var "Frost"-Elsas hår, som vajar vackert i filmerna, men som var statiskt i modellen.
Annons

– Vad vi än gjorde så såg det inte riktigt rätt ut, det såg alltid lite konstigt ut och Disney var inte nöjda med det, säger Toru Yamazaki, ansvarig för spelfigurernas utseende, till IGN.

Det slutade med att man helt enkelt fick göra om håret från grunden. Disney och Pixar hade också åsikter om exempelvis mellansekvenserna.

– VI fick förfrågningar som att "vi vill att de visar mindre tänder", eller "deras ögonbryn måste röra sig annorlunda" eller "riktningen på blicken är inte helt rätt". Så klart är det i mellansekvenserna mycket av spelfigurernas personlighet kommer fram, så det var något som vi lade ner mycket tid och möda på och anpassade ner till bagatellnivå, säger ansiktsanimatören Kayoko Yajima till sajten.

Pixar sade nej till att låta Square Enix ta sig friheter med berättelsen i
Foto: Disney/Pixar/TT

Pixar sade nej till att låta Square Enix ta sig friheter med berättelsen i "Toy story"-filmerna. Lösningen blev att låta handlingen utspela sig mellan dem. Pressbild.


De ansvariga för "Toy story" på Pixar tillät inte "Kingdom hearts"-skaparna att ändra något i de ursprungliga filmerna för spelets skull. Lösningen blev att sekvensen i spelet utspelar sig mellan film två och tre.

Men det innebär också att det som utspelar sig i spelet numera också finns med i filmuniversumet. Så det är inte omöjligt att Sora på något sätt dyker upp i kommande "Toy story 4", enligt IGN.

Fakta: "Kingdom hearts 3"

  • "Kingdom hearts 3" har utvecklats av Square Enix, i samarbete med Disney/Pixar. I spelet följer man Sora, som tillsammans med Kalle Anka, Långben och andra ska skydda universum mot en ond kraft.
  • Spelet släpptes i slutet av januari till Xbox One och Playstation 4 och har skeppats i fem miljoner exemplar, uppger Square Enix, vilket gör spelet till det snabbast säljande spelet i serien.
  • Det första "Kingdom hearts" släpptes i mars 2002 till Playstation 2 och uppföljaren släpptes i slutet av 2005.
  • Källa: Square Enix. (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Vasabördiga Sandra Mellberg ska lära andra om kost via Marthaförbundet: "Näringsrik mat är en rättighet"

Sandra Mellberg har bott i Helsingfors sedan 2017 och det är även där hon kommer vara stationerad som hushållsrådgivare.
Foto: Marthaförbundet / Maja-Stina Andersson

Sandra Mellberg har bott i Helsingfors sedan 2017 och det är även där hon kommer vara stationerad som hushållsrådgivare.

Sandra Mellberg har alltid tyckt om att stå i köket och drömde om att bli kock. Men nu vill hon i stället inspirera andra att laga mat – kanske genom att äta mört eller jäst kål.

Mest läst senaste veckan