Kyrkostyrelsens plenum godkände kyrkans energi- och klimatstrategi ”En kolneutral kyrka 2030” på sitt möte på tisdagen.

– Klimatförändringen är en världsomfattande kris som ännu kan bemästras. Med hjälp av de konkreta målen i klimatstrategin medverkar kyrkan till bemästrandet och främjar en hållbar livsstil till gagn för hela skapelsen, säger strategiarbetsgruppens ledare Laura Riuttanen, klimatforskare vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Enligt arbetsgruppens uppskattning kommer största delen kyrkans utsläpp från uppvärmning av fastigheter och elkonsumtion men också från resor och anskaffningar.

"Mitt i all klimatångest och pessimism vill kyrkan skapa hopp och tro på att det är möjligt att stävja klimatförändringen om man genast skrider till åtgärder."

Ilkka Sipiläinen

Ledande sakkunnig i Kyrkostyrelsen

 
Målet är att minska koldioxidutsläppen med 80 procent från nuvarande nivå såväl när det gäller fastigheter som verksamhet. Den slutliga 20 procenten strävar man efter att kompensera. Det sker till exempel genom att fästa uppmärksamhet vid den koldioxidlagring som de skogar som församlingarna äger formar.

De mål som har satts upp i energi- och klimatstrategin berör såväl helhetskyrkan som varje församling.

– Med sin egen konkreta verksamhet för att stävja utvecklingen är kyrkan också hoppets bärare. Mitt i all klimatångest och pessimism vill kyrkan skapa hopp och tro på att det är möjligt att stävja klimatförändringen om man genast skrider till åtgärder, säger sekreteraren för kyrkans klimatstrategiarbetsgrupp, ledande sakkunnig Ilkka Sipiläinen i Kyrkostyrelsen.