|

Wada-chef: Rysk data avgörande steg

NyhetsbildZoom
Ryska antidopningsorganisationen Rusadas laboratorium i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Det var rätt att häva avstängningen av Rysslands antidopningsverksamhet. "Att vi fick tillgång till deras laboratorium var ett avgörande steg", säger antidopningsorganisationen Wadas ordförande Craig Reedie.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var i höstas som Wada hävde avstängningen så att ryska idrottare kunde börja tävla internationellt igen. Detta mot att ryssarna lämnade ifrån sig all data från antidopningslaboratoriet i Moskva.

Wada har fått mängder av kritik, dels för att man hävde avstängningen trots att Ryssland inte hade infriat alla krav och dels för att man inte straffade Ryssland som släppte in Wadas kontrollanter i antidopningslaboratoriet först efter att tidsfristen löpte ut vid årsskiftet.

Craig Reedie medger att det inte var ett lätt beslut att häva avstängningen.

– Jag förstår till fullo skälen emot det, men beslutet har visat sig vara rätt. Det är odiskutabelt att tillgången till laboratoriedatan var ett avgörande steg framåt, säger Wadas ordförande.

Wada har precis inlett arbetet med att gå igenom 1,5 miljoner filer från det ryska antidopningslaboratoriet.

– Om uppgifterna är tillförlitliga och kompletta kan vi få fram starka bevis för idrottare som har fuskat och fria andra misstänkta från att ha varit med i en omfattande dopningsverksamhet, säger Reedie.

Enligt Richard McLarens rapporter om rysk dopning 2016 har dopningen i rysk idrott varit utbredd och statsstödd. 

Rysk dopning

  • Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.
  • McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.
  • Enligt McLaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningsprover under OS i Sotji 2014. Han hävdade också att den ryska säkerhetstjänsten var direkt inblandad för att mörka idrottares dopning i samband med vinterspelen 2014.
  • Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Ryssland blev avstängt från OS i Pyeongchang i fjol.
  • I höstas hävde Wada avstängningen mot Rusada och antidopningsbyråns laboratorium i Moskva.
 

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nitton befattningar kan bli ordinarie på daghem och skolor i Jakobstad

JAKOBSTAD Sammanlagt nitton olika befattningar på svenska och finska daghem och skolor i Jakobstad har av olika anledningar varit tidsbundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Johan Nygård föreslås bli rektor för Bonäs/Vestersundsby skola

JAKOBSTAD Av de två personer som sökt tjänsten som rektor för Bonäs/Vestersundsby skola förordas Johan Nygård av skoldirektör Jan Levander.

Nyhetsbild
Inrikes

Åland ska försvara vårjakten i EU-domstolen – ännu inget beslut om årets gudingjakt

Ålands landskapsregering tänker inte ge upp gudingjakten utan en kamp. Nu ska ärendet behandlas i EU-domstolen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan