|

Wasa Sångargille förverkligar en helt galen idé

Lika som bär, Marc-Antoine Charpentier och Brian May Mikko Perkola Janne Hyöty Kajsa Dahlbäck Filip Rosengren

Vad tänker du på när du hör ordet manskörssång? Någon svarar: Äldre allvarsamma herrar som sjunger fosterländska sånger. En annan tänker på stela frackklädda män som skrålar snapsvisor medan en tredje hör vårvisor från en högt belägen balkong.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Svaren kanske är rätt tänkta i allmänhet, men ack så fel för Wasa Sångargilles vårkonserter 26 och 27 april på Ritz. Visst månar WSG också om traditioner men kören har alltid förnyat sig och inmutat nya områden. Nu är WSG ute på en riktig spännande erövringsresa!

 

Namnet på vårens nyskapande konsertproduktion är BaRock. Kören kombinerar alltså barockmusik med rockmusik. Du hörde rätt! Och detta utförs av en manskör på cirka 50 sångare.

Rent teoretiskt så borde det vara omöjligt. Manskörssången i Finland firar i år 200 år så under barocktiden fanns det ingen som skrev musik för manskör. Visserligen var de flesta sångarna män, fast de höga rösterna utfördes oftast av gossopraner eller kastrater, men WSG kommer att klara sig fint med de röstresurser som kören har just nu. Det intressanta projektet har också lockat nya sångare till leden.

WSG har tagit sig an alla konserttemats utmaningar och hittat fungerande och kreativa lösningar. Som framgått ovan fanns inget färdigt material. Därför har kören beställt nya specialskrivna arrangemang för samtliga musiknummer under konserten. Arrangör för rocklåtarna är Mikael Svarvar. Redan under den första övningen med Mikaels material blev kören övertygad om att det här kommer att bli något helt fantastiskt!

Under resans gång har motivationen bara ökat och blivit den kraft som får personer att göra det som de inte trodde de var kapabla till. Nu sjungs det Stones, Queen, Uriah Heep, Guns N´Roses och Bruce Springsteen och andra rockklassiker med inställningen ROCK!

Filip Rosengren, en ung talang som studerar sång vid Novia i Jakobstad, sjunger solo i ett flertal av rocklåtarna. Kören backas upp av Mikael Svarvar Band med Janne Hyöty på gitarr, Markus Söderström på bas, Patrick Lax på trummor och Mikael Svarvar själv på keyboard. Mikael sjunger även solo i en av låtarna.

Arrangemangen för barockinslagen, av bl.a. Bach, Purcell, Rameau och Händel, är signerade Jan Hellberg. Gästsolist på barocksidan är vår internationellt erkända sopran Kajsa Dahlbäck som plockat med sig toppmusikerna Anna-Maaria Oramo på cembalo och orgel och Mikko Perkola på viola da gamba. 

De till synes omaka stilparen möts under mycket spännande och fördomsfria former. Hela paketet hålls ihop av körens dirigent Stefan Wikman, som också får iklä sig en annan roll än den traditionella kördirigentens.

Isa Lindgren-Backmans fungerar som produktionens regissör och Jimmy Pulli står för specialgjorda videoprojektioner och övrig grafisk utformning.

Det är upplagt för en synnerligen unik konsertupplevelse! Om du vill vara med och dela den så skall du genast beställa din biljett via Studio Ticket!

Wasa Sångargille: BaRock

 • Ritz, Kyrkoesplanaden 22A

 • fre 26.4 kl. 20.00
 • lö 27.4 kl. 16.00
 • lö 27.4 kl. 19.00

 • Biljetter: StudioTicket

 • Medverkande:

 • Wasa Sångargille, dir. Stefan Wikman
 • Kajsa Dahlbäck, sång
 • Filip Rosengren, sång
 • Mikael Svarvar Band
 • Anna-Maaria Oramo, cembalo
 • Mikko Perkola, viola da gamba

 

|

Frida Sigfrids vill fortsätta leda Svensk Ungdom

Frida Sigfrids.
Foto: Pressbild

Frida Sigfrids.

Fokus ligger på kommunalvalet det kommande året, säger Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids. Hon ställer nu upp för omval.