|

"Använts som ett mänskligt försöksdjur"

NyhetsbildZoom
Caster Semenya är, tills vidare, fri att tävla efter beslut i Schweiz federala domstol. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Turerna kring Caster Semenya och Internationella friidrottsförbundet har varit många. Nu riktar den sydafrikanska medeldistansstjärnan hård kritik mot IAAF som vill förbjuda Semenya att tävla utan medicinering.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Caster Semenyas kön bör klassificeras som "biologiskt manligt" på grund av löparstjärnans höga testosteronnivåer. Det argumenterade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) för enligt en 163 sidor lång dom från Idrottens skiljedomstol (Cas) som släpptes på tisdagen.

Nu riktar Semenya hård kritik mot IAAF.

– IAAF har använt mig som ett mänskligt försöksdjur för att experimentera med hur medicinen de krävde att jag tog skulle påverka mina testosteronnivåer, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Det var i maj som Cas beslutade att avslå Caster Semenyas överklagan i det kontroversiella målet om höga testosteronnivåer inom friidrotten. Därmed var den sydafrikanska löparstjärnan tvungen att genom medicinering sänka sin höga nivå av det manliga könshormonet testosteron för att få fortsätta tävla på 800 meter – distansen där hon vunnit två OS-guld och tre VM-guld.

På tisdagen släppte Cas hela den 163 sidor långa domen från i maj där det också framgick att Internationella friidrottsförbundet har argumenterat för att Semenyas kön borde klassificeras som "biologiskt manligt" på grund av hennes höga testosteronnivåer.

Detta trots att förbundet i tidigare uttalanden menat att man inte vill omdefiniera löparstjärnans kön.

– IAAF har tagit på sig att besluta vem som är, och vem som inte är, tillräckligt mycket kvinna och diskriminera därefter, sa Semenyas advokat på tisdagen om de nya uppgifterna.

Domen i maj var bara en av många i raden av kontroversiella beslut i en fråga som delar friidrotten.

Bakgrunden i konflikten är att Internationella friidrottsförbundet hävdar att kvinnliga friidrottare med höga testosteronnivåer, så kallade hyperandrogena kvinnor, har sportsliga fördelar på grund av det manliga könshormonet och att idrottarna inte tävlar på lika villkor.

Därför införde man i fjol hårdare regler som innebär att friidrottare måste medicinera ner nivåerna för att få fortsätta tävla.

Något Caster Semenya vägrade med hänvisning till att IAAF tvingar kvinnliga idrottare till "onödiga och ovälkomna hormonella ingrepp".

– Jag är en kvinna och jag är en idrottare i världsklass. IAAF kommer inte att få droga mig eller hindra mig från att vara den jag är, sa löparstjärnan i ett uttalande tidigare i år.

Trots att Cas i maj gick på IAAF:s linje rev Schweiz federala domstol nyligen upp beslutet och slog fast att Semenya är fri att tävla utan medicinering – åtminstone tills vidare. IAAF kan överklaga på nytt fram till den 25 juni.

28-åringen är anmäld på 3000 meter i Diamond League-galan i amerikanska Stanford den 30 juni.

Uppdaterad 20:28

Kommentarer
|

Belinda Stenroos etta med nytt personligt rekord

Nyhetsbild
Belinda Stenroos hade en lyckad kväll i Bennäs. Foto: Björn Bredbacka
Det bjöds på ett flertal tuffa duster i Bennäs på tisdagskvällen. En av kvällens höjdpunkter blev 100 meter för damer 17.

Mest läst senaste veckan