|

Jordgubbssäsongen är här – blåbären mognar i början av juli

NyhetsbildZoom
Man hittar redan mogna inhemska jordgubbar i södra delarna av landet. Foto: Congerdesign
Försommaren har varit gynnsam för jordgubbarna. Det har varit lagom varmt och regnat lagom mycket. Nu förutspås en bra jordgubbsskörd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den primära skördesäsongen för jordgubbar börjar nu. Man hittar redan mogna inhemska jordgubbar i södra delarna av Finland.

Jordgubbarna mognar sakta men säkert också i mellersta delarna av landet, skriver Frukt och Bärodlarnas förbund i ett pressmeddelande. Däremot får de i Österbotten och i östra och norra Finland vänta en liten stund till på inhemska jordgubbar. Även buskhallonens skördesäsong börjar nu.

Blåbär i juli

Webbplatsen mustikkaan.fi förutspår att blåbären mognar vecka 27 (1–7.7) i södra Finland, vecka 28 (8–14.7) i mellersta Finland och vecka 29 (15–21.7) i Österbotten.

April var exceptionellt varm i år och gjorde att blåbärsriset började blomma rekordtidigt. Början av juni var också varm. Ännu för några veckor sedan förutspåddes därför blåbärssäsongen börja två veckor tidigare än vanligt, men nu ser blåbären ut att mogna i juli precis som tidigare år, skriver Innofactor i ett pressmeddelande.

Kommentarer
|

HUS-styrelseordförande: "Behövs verkligen vård på svenska?"

Nyhetsbild
När svensk vård ifrågasattes på ett strategimöte vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) blev Svenska folkpartiet förargat. Foto: Ari Sundberg/SPT
I en strategidiskussion ifrågasatte styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) behovet av vård på svenska.

Mest läst senaste veckan