|

Röt ifrån i svenska landslaget – nu slipper de unga hämta kaffe

NyhetsbildZoom
"Jag har tjatat om att jag inte tycker att man ska köra med unga spelare", säger Hedvig Lindahl. Foto: Adam Ihse/TT
Som ny i laget hämtade Hedvig Lindahl kaffe till de äldre. Som en av de äldsta i laget är hon stolt över att den tiden är förbi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag ställde mig upp en gång och sa "sluta, bara för att du blev behandlad så här är det inte okej att du behandlar mig så", berättar Hedvig Lindahl.

Sveriges VM-målvakt beskriver reaktionen hon fick som förvåning över att någon sa ifrån. Hon gillade inte att de äldre i landslaget sa till om hon satt på "fel" plats eller för den delen bad henne hämta kaffe.

– Jag tror att det var att "så var det för oss och nu är det din tur", säger Lindahl.

Hon debuterade i landslaget 2002 och har sedan dess gjort 160 landskamper för Sverige. Och på 17 år har det hänt en del.

– Jag har tjatat om att jag inte tycker att man ska köra med unga spelare, jag tycker att man ska boosta dem. Man ska få upp tryggheten, och det tycker jag har förändrats, säger 36-åriga Lindahl.

– Sedan ska man inte vara respektlös. Men alla som kommer upp här är ödmjuka och hårt jobbande så de behöver man ge en skjuts snarare än ”du, sätt dig ner”.

Madelen Janogy, 23, är en av de yngsta i laget och debuterade så sent som i januari i år. Att det inte råder samma jargong i dag som när Lindahl kom upp i landslaget blir tydligt när man lyssnar på anfallaren, som fick hoppa in i VM-premiären och stod för ett drömmål.

Efter matchen fick Janogy frågan om hur hennes snabba resa fram till genombrottet i landslaget varit möjlig. Innan hon nämnde saker som bra träning och att hon har fått vara skadefri var det just känslan av trygghet som dök upp först i huvudet i den mixade zonen, bara minuter efter det där drömmålet.

– Jag kom in i laget väldigt fort. Det var väldigt enkelt att känna sig bekväm i laget, och det tror jag har betytt väldigt väldigt mycket för att det har gått så bra, sa Janogy.

– Jag har verkligen känt mig trygg och det är otroligt viktigt för mig när jag spelar fotboll, att jag känner mig trygg och känner att jag är en i laget.

Visa fler
Kommentarer
|

Jaro vann mot AC Kajaani – Stående ovationer för Emet

Nyhetsbild
Jonas Emet gjorde sin sista match för Jaro. Här sätts han under press av Jordi Lahnalakso i AC Kajaani. Foto: Jonathan Koivuniemi
Jaro avslutade med seger mot AC Kajaani efter mål av Jahir Barraza, Darvin Chavez och Jonas Emet som avtackades med stående ovationer i början av andra halvlek.

Mest läst senaste veckan