|

Flodkräftan är nu starkt hotad – fiske är ändå inget problem och kan till och med skydda arten

NyhetsbildZoom
Flodkräftan hotas inte av överfiske och att äta kräftor kan till och med uppmuntra odlarna och vattenägarna att skydda djuren. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Orsaken till att flodkräftan hotas är att den invasiva signalkräftan sprider kräftpest.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flodkräftan har försvunnit i snabb takt i Finland, framför i Södra Finland där de förekommer naturligt, skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande. Flodkräftan har nu markerats som starkt hotad. Det har också två skaldjursarter som lever i fjällsjöarna i Lappland: Fjällsköldbladfoting (Lepidurus arcticus) och Sjösyrsa (Gammaracanthus lacustris).

Till vänster en amerikansk signalkräfta och till höger den inhemska flodkräftan. Signalkräftan har oftast en ljus fläck på framklorna och slätt skal, medan flodkräftan har små taggar längs gränsen mellan huvudet och ryggskölden. Flodkräftan har ofta rikligt med små taggar och vårtor på klorna. Foto: Japo Jussila/Finlands miljöcentral/SPTFlodkräftan hotas huvudsakligen på grund av signalkräftan, som ursprungligen kommer från Nordamerika och som har planterats i våra vatten. Signalkräftorna tål kräftpesten bättre, men därför sprider de också den förödande sjukan. Signalkräftan klassificeras av EU som en invasiv art och det är förbjudet att plantera den i sjöar sedan 2016.

Myndigheterna ser ändå inget skäl att begränsa kräftfisket. Arten hotas inte av överfiske, utan kräftpest, och kräftfiske kan till och med uppmuntra att skydda arten mer effektivt.

Kommentarer
|

Man flydde från polisen i 200 kilometer i timmen – misstänks för två mordförsök

Nyhetsbild
En man född 1994 greps till slut efter en lång biljakt. Mannen misstänks bland annat för två mordförsök. Foto: SPT
Mannen körde 113 kilometer i timmen på en väg med hastighetsbegränsning 40 kilometer i timmen. Mannen försökte fly från polisen, men inte ens spikmatta stoppade honom.

Mest läst senaste veckan