Prisregleringen ändras från en modell som är bunden till den effektiva räntan för krediten, till en modell som separat reglerar räntan och andra kreditkostnader. I framtiden är den övre gränsen för krediträntan 20 procent.

Dessutom kommer rätten att ta ut andra kreditkostnader än ränta att begränsas. Andra kreditkostnader kommer i framtiden att få vara högst 0,01 procent av det kreditbelopp eller den kreditgräns som står i avtalet. De årliga kreditkostnaderna får heller inte överstiga 150 euro.

Från och med september kommer bolag inte heller att kunna ta ut kreditkostnader av konsumenten i förväg för en längre tid än ett år.

Målet med ändringarna är att skapa en skäligare prissättning av de konsumentkrediter som bjuds ut, att minska skuldproblemen som orsakas av dem och att underlätta tillsynen över att lagen följs.

Det blir också lättare för konsumenten att själv bedöma om kreditgivaren eller kreditförmedlaren följer lagen.

Utanför den nya regleringen lämnas bara bostadskrediter där bostaden eller annan egendom har ställts som säkerhet och köp av trafikmedel, såsom bil, på avbetalning.

Om en kreditgivare eller kreditförmedlare bryter mot de bestämmelser som gäller räntetaket eller kreditkostnadstaket är konsumenten inte skyldig att betala ränta eller andra kreditkostnader.