|

Svenskans ställning inom räddningsväsendet oroar beslutsfattare – "Det är fråga om den enskilda medborgarens säkerhet"

Riksdagsledamöterna Veronica Rehn-Kivi (SFP) och Sandra Bergqvist (SFP) föreslår att Helsingfors räddningsskola kunde få ansvaret för att arrangera en svenskspråkig brandmansutbildning. Zoom
Foto: Heikki Saukkomaa

Riksdagsledamöterna Veronica Rehn-Kivi (SFP) och Sandra Bergqvist (SFP) föreslår att Helsingfors räddningsskola kunde få ansvaret för att arrangera en svenskspråkig brandmansutbildning.

Den senaste svenskspråkiga kursen för brandmän ordnades 2011. Om åtgärder nu inte vidtas så är bristen på svenskspråkig personal snart ett faktum, säger Svenska folkpartiets riksdagsledamöter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Riksdagsledamöterna Veronica Rehn-Kivi (SFP) och Sandra Bergqvist (SFP) är oroliga över svenskans ställning inom räddningsväsendet.

– Vi har ett problem i Finland i dag där den enda statligt stödda utbildningen för brandmän ordnas på finska i Kuopio. Intresset för yrket är stort i Svenskfinland men potentiella brandmansstuderande väljer på grund av språket att antingen inte utbilda sig alls, eller att utbilda sig i Sverige, vars brandmansutbildning inte är jämförbar med Finlands, säger Rehn-Kivi i ett pressmeddelande.

Den senaste svenskspråkiga kursen för brandmän ordnades 2011 och riksdagsledamöterna menar att bristen på svenskspråkig personal inom räddningsväsendet snart är ett faktum ifall åtgärder nu inte vidtas.

– Det här är ett ärende som är aktuellt i hela landet. Vi måste kunna garantera att räddningsväsendet även i fortsättningen fungerar på våra båda nationalspråk. Här är det framför allt fråga om den enskilda medborgarens säkerhet, säger Bergqvist.

Annons


Föreslår Helsingfors räddningsskola


En lösning på problemet kunde enligt Rehn-Kivi och Bergqvist vara att i samband med vård- och landskapsreformen stifta en lag om att Helsingfors räddningsskola skulle ta över ansvaret för en svenskspråkig brandmansutbildning. På så vis skulle man samtidigt garantera räddningsskolans fortsatta regionala verksamhet.

Räddningsskolans verksamhet bekostas nu av Helsingfors stad. Skolans framtid har varit hotad allt efter att Inrikesministeriet återkallade skolans undervisningstillstånd i november 2018. Återkallandet berodde på den landskapsreform som regeringen Sipilä planerade genomföra. Tanken var att all utbildning inom räddningsbranschen skulle koncentreras till Räddningsinstitutet i Kuopio.

I september i år beviljade Inrikesministeriet ändå ett nytt tillstånd på viss tid och skolan får nu fortsätta sin utbildning till sommaren 2023. Det innebär att de sista studerande som tas in, bör inleda sina studier senast höstterminen 2021.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nu skärps gränsövervakningen – karantänstvång och obligatoriska tester för coronaviruset

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.
Foto: LEHTIKUVA/Arttu Kokkonen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.

Personer som reser in i Finland från så kallade högriskländer åläggs obligatorisk karantän. Obligatoriska coronatester blir också möjligt, det bekräftar Statsrådets vid en presskonferens under måndagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan