|

Social- och hälsovårdsministeriet påminner om likabehandling under krisen

Ministeriet betonar att man under undantagsförhållanden ska fästa särskild uppmärksamhet vid de personers rättigheter som behöver särskilt stöd. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Ministeriet betonar att man under undantagsförhållanden ska fästa särskild uppmärksamhet vid de personers rättigheter som behöver särskilt stöd.

Kunderna ska bli bemötta enligt sina individuella behov också under undantagsförhållanden, säger Social- och hälsovårdsministeriet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla människor ska behandlas på lika villkor, till exempel ska personer med funktionsnedsättning ha samma rätt till intensivvård som alla andra, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

Enligt de etiska anvisningarna från Finlands intensivvårdförening har varje människa som utsatts för livshotande fara samma rätt till vård. Det här betyder att psykiska problem, drogberoende, demenssjukdom eller funktionsnedsättning får inte göra det svårare att få intensivvård.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets anvisningar för coronatiden ska den tyngsta vården riktas till dem som har störst nytta av den.

En funktionsnedsättning betyder inte automatiskt att personen hör till en riskgrupp, men många som har en funktionsnedsättning är i en speciellt utsatt situation under det rådande undantagsförhållandet. Därför måste rättigheterna uppmärksammas särskilt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Professor kritisk till hur lagar om restaurangöppningar fattades

Professor Pauli Rautiainen är inte imponerad av regeringens och social- och hälsovårdsutskottets arbete i samband med återöppningen av restaurangerna.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Professor Pauli Rautiainen är inte imponerad av regeringens och social- och hälsovårdsutskottets arbete i samband med återöppningen av restaurangerna.

Professor Pauli Rautiainen skräder inte orden när han redogör för turerna kring regeringens arbete att lagstifta om återöppningen av restaurangerna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan