|

Åbos nya salutorg ska prydas av stor skärgårdskarta – stadsbornas favorit vann arkitekttävlingen

I det vinnande bidraget Skärgårdens hjärta (Saariston sydän) finns en karta över skärgården och fontäner där man kan leka en varm sommardag. Zoom

I det vinnande bidraget Skärgårdens hjärta (Saariston sydän) finns en karta över skärgården och fontäner där man kan leka en varm sommardag.

Åbos förnyade salutorg ska stå klart nästa år. Fem bidrag deltog i planeringstävlingen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bidraget Skärgårdens hjärta (Saariston sydän) vann planeringstävlingen för Åbos nya salutorg. Bidraget var Åbobornas överlägsna favorit – baserat på kommentarerna som invånarna fått ge om förslagen – och juryn var av samma åsikt.

Det byggs för tillfället en underjordisk parkeringshall under Åbo salutorg men i höst ska parkeringsbygget vara i ett sådant skede att torget kan börja byggas.

Fem bidrag deltog i planeringstävlingen för det förnyade salutorget. Vissa element, som vatten, växtlighet och en skridskobana på vintern, skulle ingå.

Det vinnande bidraget av arbetsgruppen Sigge-Valoa-Locis innehåller en karta över skärgården utanför Åbo. Kartan är gjord av betongplattor i torgbeläggningen. Verket beskrivs som interaktivt: man kan bonga sin egen stuga eller följa skärgårdens ringväg genom att hoppa från en ö till en annan.

Annons
Under sommaren blir en del av skärgårdskartan en fontän med flera vattenstrålar som är utspridda över karta.

Nu inleds det tekniska planeringsarbetet för att arbetet ska kunna komma i gång genast på hösten. Under nästa år beräknas det nya salutorget vara klart.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Niinistö och Marin får gott betyg för sin kommunikation om coronakrisen i ny enkät

Sanna Marin och Sauli Niinistö.
Foto: Kollage/Lehtikuva

Sanna Marin och Sauli Niinistö.

Kvinnor har större förtroende för myndigheternas kommunikation.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan