|

Kommunikationsministeriet vill ge myndigheterna rätt att stoppa trafik till lands och till havs

Kommunikationsministeriet föreslår flera lagändringar som skulle ge myndigheterna större rätt att stoppa trafiken vid en eventuell andra coronavåg utan att beredskapslagen tillämpas. Zoom
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Kommunikationsministeriet föreslår flera lagändringar som skulle ge myndigheterna större rätt att stoppa trafiken vid en eventuell andra coronavåg utan att beredskapslagen tillämpas.

Ministeriets förslag på lagändringar gäller bland annat förhindrande eller avbrytande av farkosters färd och temporär stängning av vattenområde. Lagarna skulle träda i kraft i början av nästa år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt kommunikationsministeriet borde den behöriga myndigheten ha tillgång till ett mångsidigt urval av åtgärder för att hantera störningssituationer vid en eventuell andra coronavåg och kunna upprätthålla hälsosäkerheten i trafiken, utan att beredskapslagen behöver tillämpas.

Utkastet till regeringsproposition har skickats på remiss. I propositionen föreslås att fem lagar inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde ändras.


Förslagen gäller temporär ledning av fartygstrafiken i specialsituationer och förbudsrätt, förbud mot och begränsning av användningen av luftrum och ingripande i trafikrättigheterna för luftfart.

Dessutom föreslås ändringar som gäller temporär avvikelse från behörighetskraven och giltighetstiden för behörigheterna i lotsningslagen, samt förhindrande eller avbrytande av farkosters färd och temporär stängning av vattenområde.

Annons

Remissbehandlingen pågår till och med den 9 oktober 2020. Lagarna skulle träda i kraft den 1 januari 2021.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

294 nya coronafall i Finland – omkring 70 procent av smittade har tillfrisknat

Av alla de smittade uppskattar institutet att omkring 9 100 personer ha tillfrisknat, vilket är cirka 70 procent.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Av alla de smittade uppskattar institutet att omkring 9 100 personer ha tillfrisknat, vilket är cirka 70 procent.

Totalt har 13 849 personer smittats av coronaviruset i Finland.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan