|

Trafikskyddet: Snart är det dags för vinterdäck

Om vädret eller väglaget förutsätter det ska vinterdäck användas från november till mars. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Om vädret eller väglaget förutsätter det ska vinterdäck användas från november till mars.

Med det kyligare vädret följer hala vägar. Trafikskyddet påminner om att föraren ansvarar för att fordonet är utrustat med vinterdäck.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den nya vägtrafiklagen förlängde tiden för användningen av vinterdäck. Om vädret kräver det ska vinterdäck användas under perioden november-mars.

–  Även om den nya lagen inte kräver att man byter däck endast utifrån kalendern, så måste föraren se till att inte bli överraskad av vintern. I vinterväder måste bilen vara utrustad med vinterdäck oavsett kalendern, säger Tapio Heiskanen, kontaktchef vid Trafikskyddet, i ett pressmeddelande.

Har man inte bytt till vinterdäck och väglaget är dåligt, uppmanar Heiskanen trafikanter att i stället jobba hemifrån eller använda kollektivtrafiken.

Vinterdäck

  • Om vädret eller väglaget förutsätter det ska vinterdäck användas under perioden 1 november -31 mars.
  • Vinterdäck utan dubbar kallas friktionsdäck och har bäst grepp på snö.
  • På is har dubbdäck bättre grepp, men de nöter mer på vägen än friktionsdäck.
  • Källa: Traficom
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Henriksson: Inte rätt tidpunkt koppla in Olycksutredningscentralen

Justitieminister Anna-Maja Henriksson anser inte att nu är rätt tidpunkt att koppla in Olyckutredningscentralen på Vastaamo-fallet. Bilden är tagen vid Ständerhuset den 23 oktober. Henriksson deltog i onsdagens aftonskola på distans.
Foto: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli

Justitieminister Anna-Maja Henriksson anser inte att nu är rätt tidpunkt att koppla in Olyckutredningscentralen på Vastaamo-fallet. Bilden är tagen vid Ständerhuset den 23 oktober. Henriksson deltog i onsdagens aftonskola på distans.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson uppger att regeringen fortsätter diskutera på vilket sätt det kunde bli möjligt för offren i Vastaamo-läckan att byta personbeteckning, om de själva vill.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan