|

Undersökning: Inomhusluft kan inte bedömas utifrån symtom

Institutet för hälsa och välfärd betonar vikten av bra inomhusluft och framhåller att dålig sådan ska åtgärdas. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Institutet för hälsa och välfärd betonar vikten av bra inomhusluft och framhåller att dålig sådan ska åtgärdas.

Kvaliteten på inomhusluften utreds bäst genom att undersöka byggnaden, inte genom att utreda om de som vistas där har symtom. Det framkommer i en färsk undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ny forskning visar att kvaliteten på inomhusluften i skolan kan förklara bara en liten del av skolelevernas symtom, skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

I studien utredde man vilka faktorer som påverkar symtomen hos skolelever i Helsingfors.

–  När man granskar vilka symtom som förekommer bland dem som använder olika byggnader i Finland ger skillnaderna numera ytterst lite information om inomhusluftens kvalitet, säger Juha Pekkanen, professor vid Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet, i pressmeddelandet.

Därför säger Pekkanen att resultat från enkäter om symtom ska tolkas mycket försiktigt. En bedömning av kvaliteten på inomhusluften borde i stället bygga på undersökningar och utredningar om byggnaderna.

Annons
–  Det är intressant att faktorerna bakom symtomen var så likartade oavsett om man frågade om alla slags symtom eller om symtom som förvärras i skolan, säger Pekkanen.

Institutet för hälsa och välfärd betonar ändå vikten av bra inomhusluft och framhåller att dålig sådan ska åtgärdas.

I studien analyserades symtom hos barn i årskurs 1–6 utifrån deras egen och föräldrarnas rapportering. Symtom hos barn i årskurs 7–9 analyserades också utifrån deras egen rapportering.

Undersökningen gjordes av Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet. Totalt samlades det in uppgifter om 135 skolbyggnader i Helsingfors av nästan 16 000 deltagare.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande