|

Kårer vill höja studiestödets inkomstgränser

Höj studiestödets inkomstgräns med 50 procent, tycker två svenskspråkiga studentkårer. Zoom
Foto: Pixabay

Höj studiestödets inkomstgräns med 50 procent, tycker två svenskspråkiga studentkårer.

En höjning av inkomstgränsen till 18 000 euro skulle ge studerande en flexiblare vardag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Studiestödets inkomstgränser ska höjas med 50 procent. Det anser Finlands studentkårers förbund (FSF). Vid sitt förbundsmöte tidigare i november gjordes en linjedragning som initierats av studentkårerna vid Svenska handelshögskolan (SHS) och Åbo Akademi (ÅAS).


Kårerna vill att en studerande som får studiestöd i nio månader ska få förtjäna 18 000 euro om året. För tillfället är inkomstgränsen cirka 12 500 euro för motsvarade scenario.

Vid SHS motiverar man höjningsförslaget med att studerande måste kunna skaffa sig både arbetserfarenhet och stärka sin utkomst under studietiden.

– Förslaget skulle stärka studerandes ställning på arbetsmarknaden och nu är det upp till studentrörelsen att föra budskapet vidare till regeringen, säger Oscar Byman, vice ordförande vid SHS i ett pressmeddelande.

Annons


Varje år betalar cirka 40 000 studerande tillbaka en del av sitt studiestöd på grund av för stora inkomster. Kårerna tror att en höjning av inkomstgränsen skulle ge andningsrum för studerande som sommarjobbar och jobbar vid sidan av studierna.

– Det är fint att SHS och ÅAS som två svenskspråkiga, mindre studentkårer också kan påverka i andra frågor än språkfrågor. Vi har förberett förslaget tillsammans med andra delegationer av ekonomistuderande, och eftersom det godkändes kan vi konstatera att en höjning av studiestödets inkomstgränser har ett brett stöd bland studerande, säger Fanny Hindsberg, kårordförande vid SHS.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande