|

Finlands Jägarförbund: EU vill förbjuda jakt i skyddade naturområden

Enligt Finlands Jägarförbund betraktar EU-kommissionen jakt och fiske som verksamhet som förstör naturen. Zoom
Foto: Shutterstock/SPT

Enligt Finlands Jägarförbund betraktar EU-kommissionen jakt och fiske som verksamhet som förstör naturen.

"Det är anmärkningsvärt att man jämställer jakt med gruvdrift."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands Jägarförbund slår larm om EU-kommissionens planer på att införa jaktförbud i strikt skyddade naturområden. Enligt förbundet berör planerna omkring en tiondel av Finlands areal.

EU-kommissionen bereder en ny strategi som ska återställa artrikedomen i Europa. Strategin, som ska gälla till 2030, föreslår att 10 procent av alla mark- och havsområden ska skyddas strikt så att man inte tillåter gruvdrift, skogsvård, jakt eller fiske inom dessa områden.

"Det är anmärkningsvärt att man jämställer jakt med gruvdrift. Jakt och fiske uppfattas alltså av EU som verksamhet som förstör naturen, vilket är en bekymmersam utvecklingstrend. Vi måste kämpa mot det här tänkesättet, säger natur- och viltvårdschef Ere Grenfors på Finlands Jägarförbund i ett pressmeddelande.

EU:s skyddsprogram vill i synnerhet värna om gammelskog, våt- och torvmarker. I de strikt skyddade områdena föreslår EU att ekosystemen förblir orörda och att all jakt förbjuds.

Annons
"Det här är en stor förändring i jämförelse med nuvarande praxis. I Natura 2000-systemet betraktas jakt och fiske som verksamhet som tillför värde till dessa områden", säger Grenfors.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finlands plan: Vaccinet ges i etapper, de första doserna i januari och februari – "Kommer räcka åt alla finländare"

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och THL:s överläkare Taneli Puumalainen vid torsdagens presskonferens.
Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och THL:s överläkare Taneli Puumalainen vid torsdagens presskonferens.

Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt gav på torsdag förmiddag en lägesrapport om coronasituationen i Finland. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan