|

Vanhanen vill påskynda utbyggnaden av snabbare internetuppkoppling

Finansminister Matti Vanhanen (C) slår ett slag för regionpolitiken och kräver en jämlik utbyggnad av fiberoptiska och trådlösa lösningar. Zoom
Foto: Mikael Sjövall/SPT

Finansminister Matti Vanhanen (C) slår ett slag för regionpolitiken och kräver en jämlik utbyggnad av fiberoptiska och trådlösa lösningar.

"Det finländska nätet får inte vara hackigt."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finansminister Matti Vanhanen (C) är orolig för att vissa regioner åsidosätts när det fiberoptiska eller trådlösa nätet byggs ut i Finland. Han kräver nu att en jämlik utbyggnad av nätverken ska tryggas med ekonomisk uppbackning från EU:s återhämtningsfond.

"Den finländska nätuppkopplingen får inte vara hackig. Distansjobb, studier, företagsamhet och olika typer av tjänster förutsätter modern uppkoppling. Vi måste se till att det finns ett stabilt och snabbt nät i varje stad och by de närmaste åren", säger Vanhanen i ett pressmeddelande.

Enligt Vanhanen handlar det om att trygga utvecklingen i hela landet. Han kräver att staten stället upp som garant för utbyggnaden av nät i sådana regioner där det inte är lönsamt för företagen i branschen.

"Regeringen måste förhindra en digital tudelning i landet. Framtidens snabba nätuppkoppling tillhör alla", säger han.

Annons
Enligt Vanhanen lönar det sig att eftersträva en situation där snabba 5G-nät når alla medborgare som första land i världen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Henrik har följt vindkraften sedan 1990-talet: "Budgeten är i dag 300 miljoner – enormt i åländska mått"

Henrik Lindqvist, vd för Allwinds, är projektledare för projekt Långnabba ute på Eckerös sydspets.
Foto: Sofie Fogde/SPT

Henrik Lindqvist, vd för Allwinds, är projektledare för projekt Långnabba ute på Eckerös sydspets.

Vindkraften på Åland byggs nu ut i snabb takt. Henrik Lindqvist har sedan 1990-talet sett hur attityder både har hjälpt och stjälpt vindkraftsprojekt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan