|

Babyrobot mätte barnens inandningsluft – mer partiklar nära golvet

Mängden partiklar i krypande barns inandningsluft kan vara tio gånger större än hos vuxna i samma rum. Zoom
Foto: Catariina Salo/SPT

Mängden partiklar i krypande barns inandningsluft kan vara tio gånger större än hos vuxna i samma rum.

Undersökning hjälper forskare att förstå de skadliga och nyttiga hälsoeffekterna av exponering via barns luftvägar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I krypande barns inandningsluft är mängden partiklar till och med tio gånger större än i den luft de vuxna i samma rum andas. Det beror på att en del av partiklarna stannar i närheten av golvnivån och inte når den höjd där vuxna andas.

Resultaten framgår av en undersökning som publicerats i tidningen Environmental Science and Technology. Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) har deltagit i undersökningen.

I undersökningen byggdes en babyrobot som kröp på golvet precis som ett barn. Roboten mätte partiklar och mikrober från mattor i inandningsluften.

När babyroboten kröp på mattan följde också kemiska föreningar och mikrober med dammet som steg ur mattan. Beroende på partiklarnas storlek och aerodynamiska egenskaper, rörde sig en del av partiklarna lättare och längre med luftströmmarna än andra.

Annons
Det betyder att partikelblandningen runt ett barn som rör sig på mattan är annorlunda än på ytan av mattan eller i de vuxnas inandningsluft.

Forskarna upptäckte att mängden damm som lossnade från mattan i det lilla barnets inandningsluft påverkades av dammets sammansättning, mängden damm i mattan och mattans kvalitet och ålder.

Som en del av projektet utvecklade forskarna ett nytt index som beskriver exponeringen och som förutspår sannolikheten för att dammpartiklar som stiger upp från golvet ska transporteras till andningszonen.

”Det är viktigt att undersöka hur små barn exponeras för kemikalier och mikrober i golvdamm så att vi bättre kan förstå de skadliga och nyttiga hälsoeffekterna av exponering via barnens luftvägar, såsom risken för att utveckla astma. I framtiden kan vi eventuellt utveckla livsmiljön i en hälsofrämjande riktning”, säger ledande forskare Martin Täubel vid Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen överväger att ta i bruk beredskapslagen – fyra paragrafer aktuella

Statsminister Sanna Marin.
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin.

Regeringens diskussioner i Ständerhuset i Helsingfors avslutades efter klockan 20 på onsdagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan