|

Tidpunkten för kommunalvalet diskuteras på onsdag – "Krävs rätt starka orsaker för att skjuta upp valet nu"

Kommunalvalet ska enligt ursprungsplanen arrangeras den 18 april. Zoom
Foto: Mikael Sjövall/SPT

Kommunalvalet ska enligt ursprungsplanen arrangeras den 18 april.

Representanter för riksdagspartierna samlas på onsdag för att skapa en enhetlig bild över hur partierna förhåller sig till tidpunkten för vårens kommunalval.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) samlas med riksdagspartiernas partisekreterare för att diskutera arrangerandet av kommunalvalet på onsdag.

Ursprungligen skulle mötet arrangeras redan på tisdagskvällen, men eftersom regeringskvintetten på kort varsel kallades till ett möte om landets coronaläge sköts kommunalvalsmötet upp.

Justitieministeriets valchef Arto Jääskeläinen säger att det än så länge varit planerat att kommunalvalet trots coronaepidemin ska ske den 18 april.

– Det finns ändå ingen enligt lag fastslagen tidpunkt för när man senast kan besluta att skjuta upp valet, säger han.

Annons
Syftet med onsdagens möte är att skapa en enhetlig bild över hur riksdagspartierna förhåller sig till tidpunkten för valet.

– Vi har nu under två månader kvar till valet och förberedelserna är i full gång runt i kommunerna, så självfallet är det önskvärt att valet ska gå att ordna som planerat. För att skjuta upp valet krävs i det här läget rätt starka orsaker, säger Jääskeläinen.


Artikeln uppdaterad klockan 18.50: Mötet har flyttats fram från tisdag till onsdag då regeringskvintetten med kort varsel kallats till ett möte om landets coronaläge.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen överväger att ta i bruk beredskapslagen – fyra paragrafer aktuella

Statsminister Sanna Marin.
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin.

Regeringens diskussioner i Ständerhuset i Helsingfors avslutades efter klockan 20 på onsdagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan