|

Regeringen vill ta i bruk fyra paragrafer i beredskapslagen – Marin vill inte spekulera om utegångsförbud

Statsminister Sanna Marin (SDP) inledde presskonferensen. Till vänster familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Statsminister Sanna Marin (SDP) inledde presskonferensen. Till vänster familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Regeringen med statsminister Sanna Marin (SDP) i spetsen informerar om aktiveringen av beredskapslagens paragrafer vid lunchtid.
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Regeringen med statsminister Sanna Marin (SDP) i spetsen informerar om aktiveringen av beredskapslagens paragrafer vid lunchtid.

Regeringen informerade på fredagen om aktiveringen av beredskapslagens paragrafer. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

 
Stream: Statsrådets Youtubekanal

 
Redan i måndags meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen på grund av det eskalerande coronaläget beslutat att ta i bruk två av beredskapslagens paragrafer. Det handlar om paragraf 106, som ger Statsrådets kansli uppgiften att samordna myndighetskommunikationen, och paragraf 107, som ger statsrådet befogenhet att avgöra meningsskiljaktigheter mellan olika förvaltningsområden.

Kort därefter uttalade sig flera rättslärda om att det enligt grundlagen inte är möjligt att tillämpa dessa två paragrafer utan att först ha gett en förordning till riksdagen om att ta beredskapslagen i bruk. Senare under måndagskvällen konstaterade Marin att paragraferna inte kommer att tillämpas i någon mån innan man ännu en gång har utrett huruvida deras tillämpning är juridiskt befogad.
Annons
Övriga paragrafer som är aktuella är bland annat en om vårdgarantin, alltså en paragraf som ger hälsovården rätt att vid behov skjuta upp ickebrådskande vård. För tillfället klarar Finland av den belastning på sjukvården som coronaepidemin orsakar, men läget kan enligt experter försämras fort.

Också kraftfullare åtgärder kan bli aktuella. Exempelvis sade Marin i Yles A-talk på torsdagskvällen att sannolikheten för att ett utegångsförbud måste införas har ökat, och att hon tror att regeringen rätt snart står inför allvarliga diskussioner om detta.

Regeringen samlas till sitt allmänna sammanträde klockan 11.30 och fattar där beslut om tillämpningen av olika paragrafer i beredskapslagen. Efter mötet håller statsminister Sanna Marin, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) en gemensam presskonferens om vilka beslut som fattats.

Det var först meningen att presskonferensen skulle hållas klockan 12 men statsrådets kommunikationsavdelning har nu meddelat att den flyttats fram till klockan 13.

SPT direktrapporterar från presskonferensen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

"Skapelseteologin har blivit tunn" – medborgarrörelse efterlyser miljöansvar av kyrkan

Församlingarna runtom i landet äger tillsammans omkring 170 000 hektar skog.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Församlingarna runtom i landet äger tillsammans omkring 170 000 hektar skog.

Det finns en konflikt mellan kyrkans budskap och hur församlingarna sköter sina skogar, anser en grupp aktivister. Nu vill man få kyrkan att ta sitt ansvar för den biologiska mångfalden och klimatet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan