|

Nu föreslås flera nya mediestöd – målet att främja mångfald och trovärdig journalistik

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Zoom
Foto: Heli Saarela

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Staten kunde bland annat skjuta till pengar för lönekostnader och teknikutveckling i mediebranschen, förslår arbetsgrupp.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En arbetsgrupp tillsatt av Trafik- och kommunikationsministeriet föreslår flera nya, långsiktiga stöd till mediebranschen.

Tanken är att trygga demokratin och exempelvis undvika vita fläckar på kartan där inga medier bevakar lokalsamhället.


Nyhets- och aktualitetsmedier
skulle kunna ansöka om redaktionellt produktionsstöd samt utvecklingsstöd.

Produktionsstödet kunde bland annat användas till löner och frilansarvoden, och till att utveckla innehållet. Stödet skulle vara teknikneutralt och även kunna ges till gratismedier med undantag av Yle.

Annons

Utvecklingsstödet, i sin tur, skulle till exempel kunna användas för att starta upp nya medier eller till nya distributionslösningar och ny teknik.

Arbetsgruppen föreslår även ett stöd för medborgarjournalistik som riktar sig till invandrargrupper eller görs på minoritetsspråk.

Dessutom vill arbetsgruppen att man utreder möjliga stödformer som baserar sig på skattelättnader till exempel för den som prenumererar på en tidning.


"Ett demokratistöd"


Journalistförbundets ordförande Hanne Aho, som suttit med i arbetsgruppen, säger att hela paketet inte handlar om ett företagsstöd utan om ett demokratistöd som ska garantera att mer journalistik skapas.

Minister Timo Harakka (SDP) sade, när han tog emot slutrapporten på torsdagen, att den är ett mycket bra förslag som nu ska finslipas för vidare behandling.

Arbetsgruppen hänvisar till mediestöd i andra nordiska länder som en modell för sina förslag och för stödnivåerna. Man betonar att tanken inte är att styra själva innehållet, utan att främja mångfald och trovärdig journalistik.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen om exitplanen: Snart möjligt ordna evenemang för 50 personer

Statsminister Sanna Marin (SDP) är med på presskonferensen där regeringen berättar om exit-planen.
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Statsminister Sanna Marin (SDP) är med på presskonferensen där regeringen berättar om exit-planen.

Regeringen berättar om exitplanen och öppnar upp för möjligheten att ordna evenemang för 50 personer, eller till och med 100 personer.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan