|

Torkan försämrar blåbärsskörden

Torkan minskar också storleken på blåbären. Zoom
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Torkan minskar också storleken på blåbären.

Trots riklig blomning och framgångsrik pollinering blir blåbärskörden endast måttlig i år. Lingonskörden ser dock ut att bli riklig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Blåbärssäsongen har börjat i södra Finland. Trots riklig blomning och framgångsrik pollinering blir blåbärskörden högst måttlig på grund av torkan.

"Torkan minskar också storleken på mogna blåbär", säger Rainer Peltola, specialforskare på Naturresursinstitutet Luke, i ett pressmeddelande.

Endast drygt 60 procent av blåbären i observationsskogen är mogna. Över 80 procent brukar vara mogna vid den här tidpunkten.


Utmärkta lingon

Annons

Men bättre ser det ut för lingonen. Baserat på observationer har pollineringen av lingonen varit utmärkt.

I observationsskogar har mer än 90 procent av lingonblommorna pollinerats. Den genomsnittliga pollineringen av lingon är bara drygt 60 procent.

"Det verkar som att värmen har varit mycket gynnsam för de insekter som pollinerar lingon. Lingon tål också torka bättre än blåbär, så lingonskörden kan bli bra", säger Peltola.

Lingonen är fortfarande omogna i hela Finland.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan