|

THL: 267 nya smittfall i Finland

Incidensen i landet är nu kring 85, vilket är en klar ökning jämfört med läget för två veckor sedan. Zoom
Foto: Sofie Fogde/SPT

Incidensen i landet är nu kring 85, vilket är en klar ökning jämfört med läget för två veckor sedan.

Den nationella incidensen ligger nu på 84,8.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 267 nya coronafall på måndagen. Det innebär att totalt 103 239 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är 84,8.

Under de föregående 14 dagarna var incidensen 52,9.


Högst i Nyland

Annons

Incidensen är högst i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 151,9. Lägst är den i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, 6,5.

På måndagen sällade Norra Savolax sig till de distrikt som åter är i pandemins så kallade accelerationsfas. Där är incidensen 42,2.


53 på sjukhus


För tillfället vårdas 53 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. Av dem behöver 8 intensivvård.

Enligt institutets vaccinationsregister har sammanlagt 3 633 367 finländare fått den första vaccindosen, vilket motsvarar 65,0 procent av befolkningen. Sammanlagt har 1 749 117 finländare, eller 31,4 procent av befolkningen, fått också den andra dosen.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdateringen förra onsdagen har totalt 978 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Från och med den 28 juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare byggde siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan