|

Åbo tar farväl av Teaterbrons regnbågsstjärna

Konstnären Jan-Erik Andersson och Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila när stjärnan invigdes, morgonen efter att den målats. Då hade hjulspår dykt upp på stjärnan, som tolkades som en protest mot den. Zoom
Foto: Jean Lindén/SPT

Konstnären Jan-Erik Andersson och Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila när stjärnan invigdes, morgonen efter att den målats. Då hade hjulspår dykt upp på stjärnan, som tolkades som en protest mot den.

På fredagen försvinner regnbågsstjärnan som prytt gång- och cykelbron i Åbo under sommaren.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regnbågsstjärnan på Teaterbron i Åbo tvättas bort på fredagen.

Färgläggningen, med vilken Åbo stad vill hylla jämlikhet och mångfald, har funnits på bron sedan den 1 juli.

Då sades det att stjärnan skulle pryda bron till den sista augusti, men det blev alltså några veckor längre än så.

Själva stjärnan i stenläggningen har funnits på Teaterbron sedan bron invigdes år 1997. Den är en del av bildkonstnären Jan-Erik Anderssons konstverk som pryder bron.

Annons
Stjärnan på Teaterbron i Åbo dekorerades i början av juli med åtta färger. Bakom bron finns det övergångsställe som Åbo stad i början av juni hade målat med regnbågsfärger – färger som staden tvingades avlägsna på grund av att de ansågs strida mot vägtrafiklagen. I stället fick bron en målning.
Foto: Jean Lindén/SPT

Stjärnan på Teaterbron i Åbo dekorerades i början av juli med åtta färger. Bakom bron finns det övergångsställe som Åbo stad i början av juni hade målat med regnbågsfärger – färger som staden tvingades avlägsna på grund av att de ansågs strida mot vägtrafiklagen. I stället fick bron en målning.Det var också Andersson som designade sommarens regnbågsmålning, med inspiration från den ursprungliga regnbågsflaggan från 1970-talet. Målningen förverkligades av graffitikonstnären Mr. Oddity.

Den första natten dök det upp starka hjulspår på stjärnan. De tvättades senare bort, medan stjärnan under sommaren prytts av naturliga spår av gång- och cykeltrafiken över bron.

Stjärnan tvättas bort med start klockan 9. Bron är då stängd i några timmar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan