|

Här är THL:s nya rekommendationer för när yngre barn bör testas för corona

Ett barn som har väntat ut milda symtom hemma utan att testas kan återvända till skolan eller dagvården när symtomen blivit ännu mildare. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Ett barn som har väntat ut milda symtom hemma utan att testas kan återvända till skolan eller dagvården när symtomen blivit ännu mildare.

Det kan vara okej att återvända till skolan eller dagvården även innan man är helt symtomfri, konstaterar Institutet för hälsa och välfärd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina rekommendationer för när barn under 12 år bör testas för coronasmitta.

Institutet konstaterar att barn som har milda symtom på virusinfektion kan vänta ut symtomen hemma om barnen är så piggt att det orkar leka.

Barnet kan återvända till skolan eller dagvården när symtomen tydligt har blivit ännu mildare, och barnet är på bättringsvägen.

Barnet behöver dock inte vara helt utan symtom när det återvänder till skolan eller dagvården. Till exempel kan det ha en liten, efterhängsen snuva eller hosta.

Annons

Institutet rekommenderar att ett barn testas om:

  • Barnet har symtom och man vet att barnet under de föregående två veckorna har varit i kontakt med någon som i ett laboratorietest har visat sig ha coronasmitta.
  • Barnet har symtom och det finns ovaccinerade över 16 år gamla personer i familjen, eller personer med nedsatt immunförsvar.
  • En läkare bedömer att ett test är nödvändigt.
 

Ingen automatisk klasskarantän


Dessutom anser institutet inte längre att alla i exempelvis en skolklass, där coronasmitta har konstaterats, automatiskt har exponerats för smitta.

Om man anses ha exponerats för smitta ska nu avgöras genom att man ser på vem som faktiskt har varit i närkontakt med den smittade.

Det innebär att hela klasser inte längre automatiskt försätts i karantän på grund av enstaka smittfall.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan