|

THL: 218 personer vårdas på sjukhus i Finland

Snart har 85 procent av den del av befolkningen som fyllt 12 år fått åtminstone en dos coronavaccin. Zoom
Foto: SPT

Snart har 85 procent av den del av befolkningen som fyllt 12 år fått åtminstone en dos coronavaccin.

Av den del av befolkningen som fyllt 12 år har 84,8 procent fått sin första dos coronavirusvaccin medan 75,6 procent har fått två doser, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 218 personer vårdas på sjukhus med anledning av sjukdomen covid-19, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd på måndagen. Av dem får 33 intensivvård.

Covid-19 orsakas av coronaviruset.

Institutet för hälsa och välfärd ger ut siffror om antalet personer som vårdas inom primärvården, den specialiserade sjukvården och intensivvården på måndagar, onsdagar och fredagar.

Av den del av befolkningen som fyllt 12 år har 84,8 procent fått sin första dos coronavirusvaccin medan 75,6 procent har fått två doser, enligt institutets vaccinationsregister. Av hela befolkningen har 74,7 procent fått den första dosen vaccin medan 66,5 procent har fått två doser, uppger institutet.

Annons
Vaccinationsregistret uppdateras med fördröjning, vilket innebär att alla vaccinationer inte nödvändigtvis syns i registret.

Till och med den 5 oktober hade totalt 4 360 anmälningar om biverkningar av coronavirusvacciner behandlats vid Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet. Av dessa klassades 2 982 som allvarliga anmälningar.

En anmälning om biverkningar bedöms vara allvarlig om biverkningarna rapporteras ha lett till exempelvis dödsfall, livsfara, sjukhusvård eller funktionsnedsättning. Anmälningarna baserar sig på anmälarens egna iakttagelser, och det är ofta anmälaren själv som bedömer om biverkningen är allvarlig eller inte.

Incidensen, det vill säga antalet nya coronavirusfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är 138, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Incidensen är högst, 249, i Päijät-Häme sjukvårdsdistrikt och lägst, 13, i Östra Savolax sjukvårdsdistrikt.

Vissa dagar har Institutet för hälsa och välfärds statistik felaktigt visat på noll nya coronavirusfall i Finland, vilket inverkat på de incidenstal som institutet anger.

Institutet rapporterar om sammanlagt 1 310 ny coronavirusfall på måndagen. Siffran består även av helgens rapporterade fall.

Antalet nya coronavirusfall under de senaste 14 dagarna är 7 626. Under den föregående 14-dagarsperioden var antalet nya smittfall 6 674.

Sedan epidemins början har totalt 151 207 fall av sjukdomen covid-19 konstaterats i Finland.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar coronasiffror utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • Institutets siffror kan skilja sig från sjukvårdsdistriktens siffror.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan