|

THL: Två misstänkta fall av omikron i Finland

Två coronaprover som misstänks vara omikronvarianten har skickats på sekvensering, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Zoom
Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Två coronaprover som misstänks vara omikronvarianten har skickats på sekvensering, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

En mutation som stämmer överens med coronavirusvarianten omikron har upptäckts i två coronatest i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Myndigheterna misstänker att två personer kan ha testat positivt för omikronvarianten av coronaviruset i Finland. Båda personerna tros ha smittats utomlands, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.

De båda personerna har satts i karantän och deras närkontakter utreds.

En mutation som stämmer överens med varianten syns redan i PCR-testerna. En motsvarande mutation förekommer ändå även i vissa övriga varianter.

Proverna av den misstänkta omikronvarianten ska sekvenseras och det tar några dagar att få resultatet.

Annons
De första observationerna av omikronvarianten gjordes i Sydafrika, Botswana och Hong Kong i november. Varianten har nu också upptäckts i flera europeiska länder. Världshälsoorganisationen WHO har klassat varianten som oroväckande.

"Den nya variantens globala spridningspotential är under utredning. Vi vet inte heller om varianten kan kringgå den immunitet man får av vacciner eller om man tidigare har haft sjukdomen", säger Carita Savolainen-Kopra, ledande expert vid institutet, i pressmeddelandet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan