|

Vem sprider spyor från 1933?

Magneettimedia. Zoom
Foto: Sonja Finholm

Magneettimedia.

Ett sorgligt slöseri av pengar, papper och framför allt tryckfrihet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Den har objuden kommit in genom våra postluckor, i våra brevlådor och i våra liv. Den ligger där på köksbordet och sprider en unken odör av hat och intolerans. Det luktar spyor från 1933 som värmts upp i en mikrovågsugn. Magneettimedia har återuppstått på papper i en, om möjligt, ännu värre form än tidigare. Den har tryckts i 270 000 exemplar, ett sorgligt slöseri av pengar, papper och framför allt tryckfrihet. Gamla Magneettimedia, som var affärskedjan Kärkkäinens gratistidning, var skrämmande i sitt judehat och domen för hets mot folkgrupp är helt berättigad. Nu återuppstår den som en nazistisk tidning som skriver att förintelsen är en myt, att tidningarna ska styras av staten, att utlänningar ska skickas hem, att lata och mindre intelligenta inte får bilda familj och att cancer och Alzheimer går att bota med kokosfett. Vem skriver det här skräpet? Vem finansierar? Vem trycker? Vem delar ut? De två sista frågorna har jag svaret på. Tidningen har tryckts av Kalevas tryckeri i Uleåborg, Keskisuomalainens Lehtisepät i Jyväskylä och Etelä-Suomen Sanomats ESA i Lahtis. Med andra ord av tryckerier som är nära knutna till stora och seriösa dagstidningar. Business i all ära, men visst stänker en del av spyorna på de tre tidningarnas trovärdighet. ”Vi trycker vad som helst bara det ger intäkter”. Magneettimedia distribuerades av kedjan Suomen Suoramainonta. Bara på en ort, Brahestad, vägrade det lokala medlemsbolaget dela ut tidningen. Tidningen kombinerar tre personers världsbild till ett konstigt och obehagligt sammelsurium. Chefredaktören Markku Juutinen är en frikyrklig högstadielärare som anser att ”den judiska eliten styr världen”. Kansallinen vastarintas ordförande Juuso Tahvanainen vill skapa en nationalsocialistisk stat i Norden. Kärkkäinen-kedjans ägare Juha Kärkkäinen delar de båda andras hat mot judar, men kör också en fanatisk flumagenda mot den etablerade läkarvetenskapen. De här tre herrarna har inte exakt samma världsbild, men förenas i hat och fördomar. Men vem är det som betalar? Tahvanainens Kansallinen vastarinta har intäkter från medlemsavgifter och sitt förlag, men räcker det för att trycka en 88-sidig tidning? Juutinen är lärare till yrket, men vem vet, kanske han sitter på en familjeförmögenhet? Juha Kärkkäinen äger en affärskedja med fyra varuhus och en nätbutik. Varuhuset i Lahtis är Finlands tredje största efter Stockmann i Helsingfors och Keskinen i Tuuri. Men hans företag har 37 miljoner i skulder och ligger i skuldsanering. Inte sprids väl hatet med obetalda lån från bankerna? Eller, finns det någonstans penningstarka investerare, som gärna finansierar hatpropaganda. Sådana som i Tyskland 1933.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Försvunnen man hittades död i Gustavs – har varit saknad sedan december

Polisen fortsätter utreda dödsorsaken.
Foto: SPT

Polisen fortsätter utreda dödsorsaken.

Polisen misstänker inget brott i fallet där en man som försvann i Nådendal i fjol nu hittats död i skärgården i Gustavs.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan