Den 17 augusti rapporterade kvällstidningarna Iltalehti och Iltasanomat om ett videoklipp från en privat fest där statsminister Sanna Marin (SDP) ses dansa vilt med en skara kändisar och några privatpersoner.

Den intensiva skandalsökande rapportering som följde i medierna pågick i ett par veckor, och fick många mediekonsumenter att dels ifrågasätta mediernas sätt att rapportera om videoklippet, dels fråga om medierna eventuellt kränker Marins och de andra festdeltagarnas rätt till privatliv. Det ledde till inte mindre än 30 anmälningar till Opinionsnämnden för massmedier om brott mot god journalistisk sed.

Statsminister Sanna Marin fick i augusti upprepade gånger förklara sig för medierna som var intresserade av hennes festande.

Av dessa anmälningar tog nämnden till behandling de 16 som betraktades som relevanta för en granskning.

Nämnden har nu behandlat 15 av anmälningarna och meddelade på fredagen att man i samtliga fall gett ett friande beslut. I 13 fall var beslutet enhälligt, i två fall röstade man, och rösterna föll då 10 för och 2 emot ett friande.

En anmälan har tills vidare lämnats obehandlad, och den tas upp vid nämndens möte i december.

Opinionsnämndens ordförande Eero Hyvönen säger att medierna i det stora hela skött rapporteringen till punkt och pricka enligt journalistreglerna.

– Jag skulle ge medierna skolvitsordet 8 minus för hur man skötte rapporteringen. Det finns en del detaljer att anmärka på men i det stora hela har man skött jobbet korrekt. 

Hyvönen säger att de största problemen har gällt sådan nyhetsrapportering på nätet där medierna gjort korrigeringar i sina texter efter att man fått uppdaterad information. I några fall har medier försummat att skriva ut vad man ändrat och när ändringarna införts. Det är just i två sådana fall nämnden röstat.

– Vi kan se att det finns orsak att fundera på en uppdatering av journalistreglerna eftersom de sociala medierna förändrat verksamhetsfältet, säger Hyvönen.

Han säger att han fått den uppfattningen att man inom mediehusen funderat mycket på de egna arbetssätten efter händelserna i augusti.

– Det har även skrivits en del självkritiska artiklar, och det är bra. Det finns all anledning att fundera på när man ska börja jaga efter något som dyker upp i sociala medier.

Enligt Hyvönen har det också visat sig att man inom mediebolagen i de flesta fall bemödade sig om att granska källor, verifiera fakta och försöka få tag på de inblandade, något som hör till det journalistiska uppdragets grundbultar.

Opinionsnämnden för massmedier fann inga sådana brister i mediernas rapportering av Sanna Marin och hennes festande förra sommaren som skulle föranleda en anmärkning.

Att medierna alls rapporterade om Sanna Marins festande ligger helt i linje med det journalistiska uppdraget, konstaterar Opinionsnämnden.

"Statsministern hör till rikets ledande politiska makthavare, och därför måste hon utgå ifrån att hon får tåla även sådan utvärdering som riktar sig mot hennes verksamhet på fritiden och utanför tjänsteuppgifterna", skriver nämnden i sina motiveringar till friande besluten.