Börje Salming har dött i sviterna av ALS. Nu sörjs han av en hel hockeyvärld som minns den hårt kämpande svensken som blev en pionjär när han tog steget till NHL 1973.

"Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han öppnade dörren för andra européer i NHL och gjorde sig ett namn genom sitt spel på isen och sina insatser för gemenskapen", skriver klubben i ett uttalande.

NHL-laget skickar sina kondoleanser till Salmings familj och skriver att han "för evigt kommer vara en del av vår hockeyfamilj".

Darryl Sittler, som var Salmings mångårige lagkamrat i Toronto och en god vän sedan 50 år tillbaka, fick beskedet i morse från Börje Salmings familj i Sverige.

– Det är sorgligt och det är en sådan fruktansvärd sjukdom. Vi får minnas alla bra saker med Börje, säger han.

Tidigare ishockeyspelaren Anders Hedberg som spelade med Salming i Tre Kronor:

– Det gick så jävla fort. Jag darrar i benen men jag är jävligt glad att Börje kunde ta del av alla hyllningar i Toronto och att jag fick vara med honom och krama honom. Men det gick så fort. Jag kommer minnas honom som en jävligt bra kille och en otrolig lirare, säger Anders Hedberg till TT.

Börje Salming är en av svensk ishockeys absolut största. Han föddes i Kiruna 1951 och påbörjade sin proffskarriär i dåvarande Elitserielaget Brynäs. 1973 tog han steget över till Kanada, och gjorde sig snabbt ett namn i Toronto.

Hans framfart i Nordamerika hjälpte till att öppna dörren för andra svenskar, vilket hjälpt NHL bli den svenskliga som den är i dag.

Salmings hyllningar från den kanadensiska publiken under 1976 års Canada Cup utsågs till tidernas svenska hockeyögonblick på Tidernas hockeygala tidigare den här månaden.

Det var även Salmings sista framträdande i offentligheten.

Börje Salming blev utnämnd i NHL:s All Star-lag säsongen 1976–77. Han blev den första svenska spelare i hockeyns Hall of fame när han valdes in 1996.

Salming representerade Tre Kronor i fyra VM, tre Canada Cup och vinter-OS 1992.

I somras berättade Salming att han drabbats av sjukdomen ALS. Nervsjukdomen förvärrade hans hälsotillstånd och mot slutet hade Salming svårt att både gå och prata.

Börje Salming blev 71 år gammal.