Idrottsklubben Falken, IK Falken, i Pedersöre anordnar fritidsverksamhet inom friidrott, skidåkning och orientering för barn och unga i regionen. I föreningens verksamhet deltar barn från 8 år och uppåt och föreningen har cirka 800 medlemmar.

– Vår verksamhet är mångsidig. Vi har till exempel lekfull träning, men vårt mål är även att kunna prestera i idrott på allt från föreningsnivå till landslagsnivå, säger Sune Lind, föreningens bokförare.

Föreningen är aktiv i regionen. Träningar ordnas regelbundet varje vecka och föreningen arrangerar också olika tävlingar.

Lind har sysslat med skidåkning och orientering länge och har varit aktiv i föreningen i hela 40 år.

– Vi vill ge våra medlemmar möjlighet att utöva olika grenar på ett mångsidigt sätt oberoende av deras bakgrund.

IK Falken arrangerar till exempel friidrottsträningar varje vecka. På bilden föreningens stafettlag.

Över 2 600 euro i stöd

IK Falkens verksamhet bedrivs helt och hållet med frivilliga krafter och talkoarbete. Föreningen får inkomster bland annat från tävlingar som den arrangerar.

Ett av de största stöden som föreningen får kommer från Handelslaget KPO:s Supporter-verksamhet. Enligt Lind har föreningen deltagit i programmet i närmare tio år.

Via Supporter-verksamheten samlar Supportrarna in pengar till sin favoritförening genom sina inköp.

Under 2022 lyckades föreningen samla in över 2 600 euro tack vare programmet. Föreningen hade 65 Supportrar, och stödbeloppet fastställdes utifrån den Bonus som Supportrarna hade fått för sina inköp inom S-gruppen.

– Det var ett verkligt bra belopp. Stödet betyder mycket för oss. Med stödbeloppet finansierar vi till exempel kostnader för träningsläger, säger Lind.

IK Falken lyckades få en stor Supporterskara genom att regelbundet ge information om programmet på föreningens Facebook-sida och webbplats. Bland annat föräldrar och släktingar till barn som deltar i föreningens idrottsverksamhet anslöt sig.

– Det var enkelt för oss som förening att gå med i Supporter-programmet. Jag har även hört av föräldrar till barn i föreningen att det gick snabbt och enkelt att bli Supporter.

Programmet påverkar inte den egna Bonusen överhuvudtaget, och stödet är med andra ord enbart ett plus, säger Lind.

Med stödet finansieras bland annat kostnader för IK Falkens träningsläger.

Vad är programmet Supporter?

Via Supporter-verksamheten samlar Supportrarna in pengar till sin favoritförening genom sina inköp. Du ansluter dig till Supportrarna genom några klick på S-kanava och supporterskapet gäller under ett kalenderår.

Alla dina inköp i S-gruppens matbutiker, restauranger, hotell, ABC-stationer och övriga verksamhetsställen ger Bonus – och samtidigt även stöd till den förening vars Supporter du är. Handelslaget KPO betalar det insamlade stödbeloppet till föreningen.

Din egen Bonus minskar inte för att du är Supporter.

– Ju större inköp du gör, desto mer Bonus samlar du. På samma sätt ökar också stödbeloppet till den förening vars supporter du är, säger Mikko Keskinen, kommunikations- och kundrelationschef inom Handelslaget KPO.

– Programmet Supporter är ett enkelt sätt att stödja lokal fritidsverksamhet och främja en aktiv livsstil, säger Keskinen.

Ju fler personer som blir Supportrar till en förening som anslutit sig till programmet, desto större kan stödbeloppet bli. På bilden Vaasan Palloseuras juniorer.
Föreningar och andra sällskap verksamma inom Handelslaget KPO:s område kan ansöka till programmet Supporter varje år.

– Det behöver inte vara en stor förening, till exempel kan ett juniorlag för en viss åldersgrupp ansöka till programmet, säger Keskinen.

Enligt Sune Lind är Handelslaget KPO en av IK Falkens viktigaste samarbetspartner.

– Supportrarna ger oss möjlighet att få finansiellt stöd från ett företag med verksamhet på den egna orten. Tack vare programmet har vi kunnat utöka vår verksamhet och fortsätta att erbjuda motionsaktiviteter för barn och unga i regionen, säger Lind.

Ta del av Supporter-verksamheten och bli Supporter till din favoritförening!
Att ansluta sig till Supportrarna tar bara några minuter.