När du väljer ett paket med småbröd i butiken, fäster du uppmärksamhet vid hur lokalproducerade de är?

Företagaren Jukka Leivo driver ett bageri vars rötter går tillbaka till 1890-talet tillsammans med sin bror Pertti. Då grundade deras farfars far Emil Lindström släktens första bageri i Alajärvi. Bagarmästaren bytte sedermera namn till Leivo.

På sin nuvarande plats i byn Röringe i Vetil har bageriet funnits sedan 1936.

Tiderna har förändrats men K. Leivons kaffebröd tillverkas alltjämt i samma by i Mellersta Österbotten. Nu finns det redan en femte generation i familjeföretaget.

– Vi kan naturligtvis inte veta vart världen är på väg, men det verkar finnas arbete, säger Jukka Leivo med ett skratt.

Läckra kaffebröd till både vardag och fest

På K. Leivons fabrik tillverkas olika småbröd, skorpor och pepparkakor, och det finns produkter till både vardag och fest. En långtradare fullastad med produkter lämnar bageriet varje dag.

– Smaken är A och O, den värnar vi om. När råvarorna blir dyrare måste vi lyckas producera läckra smaker till ett rimligt pris för kunderna, säger Janne Perkiö, försäljningschef på K. Leivon Leipomo.

På K. Leivons fabrik tillverkas såväl havreflarn som kanel-ess.

Endast små, försiktiga ändringar har gjorts i de klassiska småbröden för att beakta hållbarhetsfaktorer och smaktrender.

– De äldsta recepten, till exempel på Kanel-ess, kommer från Emils häften från slutet av 1800-talet. Men de har naturligtvis moderniserats i takt med att råvarorna och produktionstekniken har utvecklats, säger Leivo.

Till K. Leivons mest populära produkter hör bland annat havreflarnen som har tillverkats i cirka 25 års tid. Produkter där spannmålen består av enbart havre har ökat i popularitet på vetemjölets bekostnad.

Herrskapets småbröd i sin tur började tillverkas för att göra en produkt som lämpar sig i matbutikerna och som har ett vardagligt pris, men en festlig smak.

K. Leivons produkter tillverkas alltid med smaken som högsta prioritet – råvarorna är med andra ord noggrant utvalda.

Produkter med en historia

Det finns en lustig historia från 1990-talets början som hänför sig till Amerikanserkku-småbröden. Bagarbröderna Leivo fick en småkusin som bor i USA på besök i Finland. Småkusinen hade med sig småbröd smaksatta med kokos från Hawaii i present.

Bagarna blev förtjusta i produkten och bestämde sig för att göra en egen version av småbröden med en finsk twist. Slutresultatet var utsökta, tjocka småbröd som innehåller kokos och chokladsmulor.

– Även många sådana som normalt inte gillar kokossmaken blir förtjusta i Amerikanserkku-småbröden, säger Perkiö.

Samma produkt säljs även i påse i en mer kexliknande version, och de heter naturligtvis Småkusin.

Vissa godsaker har hämtat inspiration från utländska bakverk.

Småbröden är en hyllning till inhemskt ursprung

Eftersom ett böljande sädesfält breder ut sig nedanför bageriets fönster, råder det inget tvivel om hur viktigt inhemskt ursprung är för K. Leivon. Hela verksamheten bygger på det.

Alla råvaror som går att få tag på inhemska köps i Finland. Endast förstklassig kvalitet duger i produkterna.

Den ökande uppskattningen för inhemsk och hållbar produktion är en trend som avspeglas även i form av ökad försäljning inom K. Leivons samtliga produktgrupper.

– Inom bara några år har vi upplevt coronapandemin och omvälvningar i världsläget. Folk värdesätter produktion, arbete och självförsörjning inom livsmedelsindustrin. Vår mest hållbara gärning är att kunna erbjuda dessa även framöver, säger Leivo.

Inhemskt ursprung och hållbar produktion hör till bageriet K. Leivons viktigaste värderingar.

Allt fick sin början i Mellersta Österbotten

Butikerna inom Handelslaget KPO har sålt K. Leivons produkter så länge Leivo och Perkiö kan minnas.

– Samarbetet med Handelslaget KPO har alltid varit okomplicerat, rättvist och respektfullt. En framgångsrik lokal försäljning har varit avgörande för vår utveckling till riksomfattande aktör och sysselsättare, säger Perkiö.

Vissa produkter är särskilt populära i Mellersta Österbotten. Hemligheten bakom Delikatesskorporna är den exakt rätta proportionen mellan kanel och socker.

– De skivade skorporna är en typisk österbottnisk produkt, som har ökat i popularitet även i övriga Finland, säger Leivo.

Vi läser igenom och är mycket tacksamma över all respons från kunderna.

– Mest handlar responsen faktiskt om att folk uppmuntrar oss att fortsätta kampen mot de multinationella jättarna, säger Perkiö med ett skratt.

Särskilt Delikatesskorporna är populära i Mellersta Österbotten.

Kex från den egna byn

S-market i Vetil ligger vid riksväg 13 i bageriet K. Leivons hemtrakter. Från fabriken är det bara en kvarts körväg till butiken.

Bageriets produkter har en egen avdelning i butikens kexhylla där alla varumärkets kex och skorpor finns samlade.

– Kunderna känner till K. Leivons produkter och tar för givet att de finns hos oss. Ibland efterfrågas nyheter innan de ens har hunnit anlända till butiken, säger butikschefen Heidi Uusitalo.

Lokala produkter har en viktig roll i Handelslaget KPO:s butiker. De har ett känt ursprung och de levereras snabbt till butikerna utan långa omvägar.

– Inhemskt och lokalproducerat betonas här på landet där folk är vana vid att producera själva.

Uusitalo behöver inte tänka två gånger när hon får frågan vilket kaffebröd från K. Leivon som är mest populärt i butiken.

– K. Leivons Delikatesskorpor är det överlägset mest populära kaffebrödet till vardags. För mer festliga tillfällen passar exempelvis Chokladhjärta och Hallonros.

Ta del av K. Leivons produkter och historia!
Läs mer om Handelslaget KPO!