Vintern är här, och det betyder att det är dags inviga skidsäsongen. Skidåkning är inte bara en fantastisk träningsform för hela kroppen - det är också ett sätt att njuta av naturen och den friska luften. För att göra ditt val lättare och skidåkningen mer njutbar har vi samlat några tips som kan vara bra att känna till innan man startar sin skidåkning

Testa skidor i affären

När du står inför det breda utbudet av längdskidor kan det vara svårt att välja rätt par. Det är nämligen några faktorer som man bör beakta när man ska köpa skidor och därför rekommenderar vi att du kommer in till din lokala affär och frågar hjälp från experter.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på är skidlängden. För att beräkna rätt längd på dina skidor för klassisk stil bör du ta din egen kroppslängd och lägga till 15-25 centimeter. Skateskidor bör vara cirka 5-15cm längre än dig själv. Det är enklare att åka med kortare skidor, men med längre skidor får man ett bättre glid.

Valet av skidlängd beror även på vad du väger. Är du en lättviktare eller nybörjare kan du välja en något kortare skida som oftast har ett mjukare spann som passar din vikt. Är du lite tyngre kan du behöva välja en längre skida med hårdare spann för att passa din kroppsvikt. Vi rekommenderar att du testar skidor på plats i affär, så kan experterna välja skidor med det rätta spannet för just dig.

Rätt skidskor och bindningar

Det är viktigt att du trivs med dina skidskor. Prova skorna i lugn och ro i affären. De ska sitta åt, men inte spänna. Det ska också finnas utrymme att kunna röra tårna som i en vanlig sko.

Om du ska köpa bindningar till ett par skidskor du har hemma behöver du ha koll på vilka bindningssystem som passar till vilka skor. Det finns två system, SNS och NNN(även kallad Turnamic och Rottefella).

SNS-systemet sitter fastskruvade i skidan och är inte kompatibla med skor som har NNN-sula. NNN-systemet sitter oftast på en platta och är därmed flyttbara. Med flyttbara bindningar kan du påverka längdskidornas egenskaper (bättre fäste / bättre glid) genom att flytta bindningarna några hack framåt eller bakåt.

Säkerställ att bindningarna är korrekt justerade för din vikt och skidåkningsteknik. Vi hjälper dig med detta och berättar hur du själv kan justera bindningarna.

Använd rätt klädsel

Klädseln spelar roll. Ofta ser vi åkare i skidspåren med alltför tjocka vinterjackor och kläder men rätt metod är alltså att klä sig enligt lager-på-lager metoden. Många tunna lager skapar mer värme och ger en bättre möjlighet att anpassa klädseln efter hur varm man blir. Du behöver alltså:

  • Ett underställ med god andningsförmåga som transporterar bort fukt (t.ex. merino-ull eller konstfiber)
  • Ett mellanlager som håller dig varm (fleece, lätt isolerande jacka)
  • Skyddande ytterplagg som skyddar mot väder och vind (tunn jacka och smidiga byxor eller tights)

Ta hand om din utrustning

Att hålla dina längdskidor i toppskick är nyckeln till en lång livslängd och optimal prestanda. Ifall du inte har kunskap eller tid att sköta om detta så står Mattssons skidservice till er tjänst!

I Mattssons serviceutrymmen på källarvåningen kan man t.ex. få sina skidor vallade för bästa möjliga glid och fäste, uppgradera eller byta ut bindningar, förkorta stavar till rätt längd, utföra byte av skins, skidslipning och så vidare. Läs mer om Mattssons servicetjänster här

Mattssons erbjuder också service till snowboard och slalomskidor.

Efter varje åktur lönar det sig att torka av dina skidor och förvara dem på en sval, torr plats. Förvara gärna skidorna i en skyddande skidpåse/skidväska.