När bullar och bröd bakas ut på bageriet i butiken kan man tala om österbottnisk närmat i ordets rätta bemärkelse.

Bageriet Vöråpojken grundades för över 60 år sedan, och dess produkter har bakats på Prisma Hemstrand i Vasa sedan 2003. Bullarnas, längdernas och brödens väg från ugnen till butikshyllan är som kortast några meter lång.

Många butiker har numera butiksbagerier där produkter gräddas, men på Prisma Hemstrand finns ett fullskaligt bageri. Det har ett eget hörn längs en rutt där många kunder rör sig.

– Merparten av produkterna bakas på plats i butiken från grunden. Resten av produkterna tillverkas i Vörå, transporteras till Prisma och gräddas och färdigställs på plats, säger Jukka Hämäläinen, vd för Vöråpojken.

Bageriet erbjuder ugnsfärska produkter sju dagar i veckan. Om du får oväntat besök en söndag kan du enkelt köpa hem till exempel dagsfärska wienerbröd.

– I butiken får vi feedback direkt från andra sidan om väggen. Vi får ofta höra från kunderna att de vill ha lokala, närproducerade bullar och bröd.

Bageriet Vöråpojken på Prisma Hemstrand erbjuder ugnsfärska produkter sju dagar i veckan.

Traditionellt familjeföretag med verksamhet i butik och by

På bageriet Vöråpojken har mjölet dammat alltsedan 1962, då Anita och Reijo Isoaho grundade företaget i Vörå. Sedan dess har Vöråpojken tillverkat mat- och kaffebröd samt olika konditoriprodukter. Genom en generationsväxling överfördes verksamheten på Rita och Anders Bondén.

Hämäläinen själv blev företagare på Vöråpojken 2020 när paret Bondén gick i pension. Han var bekant med paret, och bakom sig hade han redan ett tjugotal år som bageriföretagare.

– Eftersom vi har ett starkt varumärke och ett välkänt bageri har vi fortsatt i Vörå som tidigare även efter generationsväxlingen. Maskinerna har uppdaterats, men produkterna bakas enligt samma recept, säger Hämäläinen.

Det lokala bageriet lyssnar på önskemål och tillverkar produkter som kunderna vill ha. Bageriets verksamhet sträcker sig omkring hundra kilometer från Vörå i Kustösterbotten.

Det lokala bageriet lyssnar på önskemål och tillverkar produkter som kunderna vill ha.

Närmat från Vörå med stolthet

Bageriets österbottniska produkter som passar till både vardag och fest kan med fog sägas ha ett lågt koldioxidavtryck. Till exempel kommer sylterna till grismunkarna från lokala producenter.

– Vi använder inhemska råvaror och lokala producenter så långt det bara är möjligt. Eftersom vi själva är ett lokalt företag vill vi även köpa från andra företag i regionen, säger Hämäläinen.

Bageriets mest kända produkt är råghålbrödet Vöråpojken, som bageriet är uppkallat efter.

– De färdigdelade produkterna, som Rågpojken och Havrepojken, har ökat försäljningen i KPO:s butiker. Nallemunkarna och grismunkarna är traditionella hitprodukter.

Favoriten bland säsongsprodukterna är Vöråpojkens fastlagsbulle, som har klarat sig bra i olika tävlingar och jämförelser.

Välfungerande samarbete i butiken

Hämäläinen har enbart positiva saker att säga om det långvariga samarbetet med Handelslaget KPO.

– Det är tack vare människorna vi jobbar med. Vi kan diskutera i god samarbetsanda och utbyta tankar på ett konstruktivt sätt och för det gemensamma bästa.

I butikens nya bröd- och bullhyllor syns produkterna ännu bättre.

Försäljningen är god i KPO:s butiker: kunderna gillar produkterna och butikerna värdesätter dem.

Vid den pågående renoveringen på Prisma Hemstrand har bageriet renoverats till både det yttre och det inre. I de nya bröd- och bullhyllorna syns produkterna ännu bättre.

– Det har även skett förbättringar bakom kulisserna. Till exempel har alla kylrum uppgraderats så att de är så energivänliga som möjligt.

Positiv feedback från både lokalbefolkningen och turister

Vid valet av bageripartner ville man på Prisma Hemstrand ha en lokal företagare med tillräckliga resurser för investering.

Enligt Sam Hongell, försäljningschef inom dagligvaror, är det enkelt och smidigt att utveckla produkter tillsammans med den lokala aktören. De välbekanta favoriterna, som syltmunkar och rispiroger, tillverkas på Vöråpojkens vis.

– Kunderna uppskattar att det finns annat än massproducerade bröd och bullar i sortimentet. Även turister som kommer till Vasa vill testa lokala produkter, säger Hongell.

Även turister som kommer till Vasa vill testa lokala produkter, enligt försäljningschefen inom dagligvaror.

Prismadirektör Camilla Lundell berömmer samarbetet med Vöråpojken, det är öppet och fungerar smidigt.

– När båda parterna är utvecklingsvilliga och vill samma sak är det alltid enkelt att ta kontakt.

Renoveringen på Prisma Hemstrand började på trettondagen och är nu klar på insidan. I butiken är det återigen dags att fokusera på kärnverksamheten. Fasadrenoveringen blir klar våren 2024.

– Det har skett en synlig förändring när det gäller färgerna och miljön, och utseendet är fräscht och modernt. Produktsortimentet har utökats ytterligare utifrån kundernas önskemål. Vi får vara stolta över vår butik, säger en glad Lundell.


Läs mer om Vöråpojken-bagerierna och -produkterna!
Läs mer om Handelslaget KPO!