När det börjar glittra i matbutiken och hyllorna dignar av delikatesser vet man att julen står för dörren.

Den verkliga julfantasten gör upprepade besök i butiken redan flera veckor i förväg, medan den effektiva shopparen gör ett noggrant planerat besök strax före julhelgen. Bådas shoppingtur underlättas av att de kan köpa både julklappar och julmat på ett och samma ställe.

På nyrenoverade Prisma Hemstrand i Vasa förbereder man sig för närvarande för den första julsäsongen efter butiksrenoveringen.

Prismadirektör Camilla Lundell berättar att adventskalendrar och julchoklad vanligen är de första julprodukterna i butiken. Kort, julbelysning och dekorationer är också startskott på den efterlängtade säsongen.

– När du kommer till butiken kan du inte undgå att märka att det snart är jul, säger Lundell med ett skratt.

Köp julens hitprodukter på Prisma

Julförsäljningen planeras bakom kulisserna på Prisma Hemstrand redan långt innan kunderna märker av den.

Omedelbart när en julsäsong har avslutats görs kalkyler och beställningar för nästa jul. Lundell minns att hon hade sommarsemester när inköpsvolymerna av julskinkor fastställdes.

Julen kan anses vara årets huvudsäsong i butiken, eftersom den syns tydligt på både livsmedelsavdelningen och bruksvaruavdelningarna. Bland små hushållsmaskiner är till exempel eltandborstar och kaffebryggare populära julklappar.

– Lego, jättemjukisdjur och Gabby’s dockhusprodukter är hitprodukter i barnfamiljer. Pyjamasar, strumpor och tofflor passar som julklapp till personer i alla åldrar. Julförsäljningen syns även på avdelningarna för kosmetika och välbefinnande.

Till exempel Lego, jättemjukisdjur och Gabby’s dockhusprodukter är hitprodukter under julen i barnfamiljer.

Brädspel och böcker hör till julen i många familjer. Många köper också gärna vinnarna av Årets spel-priserna som delas ut av Finlands leksaksförening Suomen Leluyhdistys. Spelet Gå på planken! har utsetts till årets barnspel, Balloon Pop till årets familjespel, Hitster till årets partyspel och Lost Ruins of Arnak till årets strategispel 2023.

– Choklad och en bra bok är en kombination som alltid fungerar! I år visar kunderna intresse för exempelvis Satu Rämös deckare Jakob, tipsar Lundell.

På Prisma Hemstrand kan du göra alla inköp på en gång på ett och samma ställe.

– Prisma har ett mångsidigt sortiment och bevisligen konkurrenskraftiga priser. Det är en klar fördel att kunderna vet att vi är förmånliga.

Julfesterna är startskottet på säsongen

I stora butiker är säsongsrusningen inte begränsad enbart till ett par veckor före jul. Evenemang som Black Friday har gjort säsongen ännu längre.

Till exempel har julbelysning till hem och trädgård sålt bra hela hösten i år. Och vem vill väl inte ha ljus under den mörkaste tiden på året?

– Man kan säga att från och med fars dag börjar säsongen rulla på mot julen, säger Sam Hongell, försäljningschef inom dagligvaror på Prisma Hemstrand.

Många går på fest och avnjuter juldelikatesser i mindre skala flera gånger före julen. På Prisma hittar du såväl mat som kläder och accessoarer till julfesten.

– När klädavdelningen är fylld av glitter och glans vet man att julfestsäsongen är här. Vi har ett brett klädsortiment för personer i alla åldrar, säger Lundell.

Julbelysning till hem och trädgård har sålt bra hela hösten i år. Den skapar trivsam stämning under den mörka tiden på året.

Härliga delikatesser till julbordet

Det är få saker som är viktigare på julen än att äta gott. På Prisma kan du köpa alla favoriter till julbordet, allt från fisk och ost till sillsallad och jullådor. Många tar sig gärna en glögg redan i god tid före julen.

Dagligvarusortimentet på Prisma Hemstrand har breddats genom att livsmedelsavdelningen har förstorats. Särskilt har utbudet av färskvaror, godis och drycker utökats.

– Sortimentet är viktigt för kunderna. De får allt i en och samma butik och behöver inte åka runt till flera ställen. Färdiga delikatessförpackningar och -korgar är ett bra julklappstips, säger Hongell.

Enligt Hongell är finländarnas julbord mycket traditionellt år efter år. Vissa trender kan skönjas: många vill fortfarande ha skinka, men allt fler köper en mindre skinka och väljer kalkon eller fisk som komplement. Efterfrågan på växtbaserade alternativ ökar.

Enligt Sam Hongell är en trend denna jul att välja en mindre skinka till julbordet och till exempel kalkon eller fisk som komplement.

Likaså är jultårtor, choklad, pepparkakor och julgröt alltjämt lika populära. Den som drömmer om en stressfri jul kan också köpa hem produkter på bageriet som finns på Prisma Hemstrand.

Alla väljer inte längre automatiskt plommonfyllning när de bakar jultårtor, utan exempelvis marmelad med smak av Gröna kulor eller Pihlaja-godis.

– Vissa kunder vill göra allt från grunden själva, medan enkla lösningar är det viktigaste för andra. I butiken finns det alternativ för båda typerna av kunder.

Jul i renoverad butik

På trettondagen 2023 inleddes en omfattande renovering på Prisma Hemstrand, och den är nu klar på insidan.

I den nya, fräscha butiken är de olika avdelningarna avskilda från varandra mer tydligt genom koncept och visuella element.

– Vi väntar med spänning på kundernas reaktioner, eftersom butiken har fått sig ett rejält ansiktslyft, säger Hongell.

Även informationsdisken har förnyats, och där säljs bland annat de ytterst populära jullotterna.

– Tanken bakom allt vi har gjort under renoveringen är att göra butiksbesöket smidigare för kunderna och underlätta rusning. Butiken är fylld med juldelikatesser, så välkommen in, önskar Lundell.


Läs mer om Handelslaget KPO!

De mest sålda juldelikatesserna inom S-gruppen

  • Blinier och rom
  • Ost och senap
  • Glögg, kaffe, öl och coladrycker
  • Juläpplen, klementiner och torkad frukt
  • Pepparkakor, nötter, grötris, tårtdeg och marmelad

    Källa: S-gruppen