Julstämningen har anlänt till Sunds Trädgård – och det med besked. Vart du än vänder blicken möts du av skimrande ljus, mysiga rumsgranar och fantastiska blomsterdekorationer. Temat för årets jul på Sunds är ”Shimmering Lights”, en påminnelse om att man får unna sig lite glitter och ljus i mörka december.

Julmarknaden på lillajulslördagen 2.12 bjuder på traditionell julstämning. Jultomtarna är på besök och delar ut godis till barnen. I barnens eget lotteri är högsta vinsten ett stort, hemligt paket, dessutom lottas några mindre tröstpriser ut.

– På Julmarknaden är det marknadsstämning med flera utomstående försäljare, berättar butikschef Carola Snellman. Bageri Skorpan är på plats och säljer doftande nybakta bakverk, dessutom deltar många andra utställare och hantverkare. Även julgransförsäljaren är på plats med närodlade julgranar från Lappfors. Och så bjuder vi på kaffe och pepparkakor!

Stars of Jeppis

På julmarknaden öppnas dörrarna till växthuset med julstjärnor och jularrangemang. Julstjärneodlingen – Stars of Jeppis – är lokalproducerad julstämning när den är som bäst. Sunds odlar alla sina julstjärnor i växthusen på Östanpå, en tradition som fortgått sedan företaget startade.

– Historien om Sunds Trädgård började faktiskt med hundra hyacinter, julen 1967, berättar Johan Sund, vd och ansvarig för växthusodlingen. Vi har fortsatt traditionen med härodlade julblommor i över 50 år. Förutom julstjärnor i många olika färger och storlekar odlar vi även våra amaryllis själva.

Julstjärnorna finns i många, spännande färger, allt från traditionell djupröd till persika, champagne, lime och vitaste vitt.

Julens unika buketter och arrangemang

Härodlad och handgjord är ledorden för julen på Sunds. Under advent tar floristerna fram sin mest kreativa sida och skapar unika, handgjorda jularrangemang och julbuketter. Alla arrangemangen designas, planteras och dekoreras på plats.

– Vi binder buketterna enligt kundens personliga smak, så du har möjlighet att få en verkligt unik bukett till ditt julbord, som gå bort-present eller som julhälsning, säger Carola Snellman. Nu inför julmarknaden satsar vi speciellt på ett stort och fint urval kransar. Kransarna har verkligen blivit populära igen, gärna med spännande blomster, kottar och andra naturmaterial som dekoration.

Julens unika arrangemang och buketter designas av Sunds florister

Ta hand om din julblomma!

På Sunds vill man slå ett slag för att vi alla kan njuta av julblommorna hela advent, inte bara den korta julveckan. Men för att få långvarig glädje behöver man ta hand om sina julblommor och sitt arrangemang på rätt sätt.

– Julens blomsterlökar som amaryllis och hyacint vill inte ha för mycket vatten, tipsar Sonja Snellman, ansvarig för krukväxter på Sunds Trädgård. Vattna mycket sparsamt, så växer de sig inte för långa och rangliga. Vid kassan finns en flyer som innehåller praktiska skötselråd för de vanligaste julblommorna.

Julklappstipsen för dig i farten

Advent är en bråd tid för många, med program både på jobb, i skolor och dagis och hemma. Men när man som kund stiger över tröskeln i Trädgårdscentret lägger sig lugnet och man kan i lugn och ro unna sig att låta julstämningen sjunka in och inspirera till roliga julklappstips.

Du som uppskattar smakfull design kommer att trivas i inredningsavdelningen. Och vill du att årets julgåvor ska vara av det praktiska slaget styr du riktningen mot hyllorna med kvalitetsverktyg från bl.a. Fiskars och Gardena.

– Ett bra tips för ”den som har allt” är en bukettprenumeration, berättar Carola Snellman. Mottagaren får regelbundet nya fräscha blommor hemlevererade eller för avhämtning. Det är en gåva som verkligen räcker länge. Men också presentkorten är en mycket uppskattad gåva.

Följ oss på Instagram och Facebook – massor av tips och inspiration inför julen!