Nykarlebys idrottsmedalj delades ut till de som hade vunnit FM-guld eller medalj i VM, EM eller NM. Men detta var i huvudsak ändå inte kvällen när stjärnglansen föll på idrottens mera etablerade hushållsnamn.

Till årets motionär valdes löparen John Hellsten som "genom daglig och kreativt innehåll på sociala media har blivit en källa till motivation" genom att springa varje dag i ett års tid.

– Hittills har jag sprungit 204 dagar i sträck. Nu i januari har det blivit allra minst, jag har inte ens kommit upp till 100 kilometer. Men det ska bli åtminstone två kilometer per dag, säger John.

– För tillfället tycker jag att formen går neråt, men det kan också bero på kölden. Jag kommer nog att fortsätta att springa efter att ett år har, men inte varje dag.

De flesta löppassen sker i Brändö i Vasa där han studerar till slöjdlärare.

– Jag jobbade ett år på Nautor, men ville sedan göra något annat. Jag tror inte heller att jag kommer att jobba som slöjdlärare. Jag är öppen för allt.

I yngre år spelade han bland annat ishockey.

– Men i högstadiet slutade jag med allt, blev fet och tänkte att jag måste börja röra på mig.

Till årets ledare/tränare i lagidrott valdes Tomas Byggmästar, Nykarleby IK. Han intervjuas av Nina Lassander.

Till årets ledare/tränare i lagidrott valdes Tomas Byggmästar, Nykarleby IK, för att han med "soliga humör vid varje träning gör att alla producerar lite bättre och med sitt engagemang får alla att trivas lite bättre".

– Jag brukar försöka få med bollen i allt vi gör, så brukar det vara roligt, säger Byggmästar.

Emelie Broo, Nykarleby gymnastikförening, var också nominerad.

Martin Grandell, IF Nykarlebynejden, valdes till årets ledare/tränare i individuell idrott för att han är en visionär coach. De andra nominerade var Thilde Holm, Nykarleby gymnastikförening, Sebastian Back, Nykarleby motorsportklubb och Johanna Skog, IF Minken.

Grandell var inte på plats, utan priset togs emot av en av hans adepter, den mångsidiga stavhopparen och spjutkastaren Robin Liljeqvist. Han och Topias Vuorela, IF Minken var nominerade till årets junior i individuell idrott, men Emil Hertén, Nykarleby motorsportklubb valdes efter att han med sin "ihärdighet och skicklighet har tagit FM-guld".

Till årets junior i individuell idrott valdes Emil Hertén, Nykarleby motorsportklubb som intervjuas av Nina Lassander.

Till årets junior i lagidrott valdes Adéla Wentjärvi, målvakt i Blue Fox, för extraordinära träningsiver och motivation.

– Det mest utmanande är att hålla koll på alla spelarna, säger Adéla.

Hon utmanades av Edward Nylund, Nykarleby IK, och Linn Bergström, Munsala IFK.

Johannes Vuorela, IF Minken, valdes till årets senior i individuell idrott "som "med framträdande insatser har denna idrottare inte bara säkrat en plats i EM utan också lyft fram Nykarleby på den internationella arenan. Han utmanades Rasmus Häggblom, Nykarlebynejdens sportbilister.

Till årets junior i lagidrott valdes Adéla Wentjärvi, målvakt i Blue Fox.

Muik/Pucken U14, IF Nykarlebynejdens föreningscuplag, Team Nykarleby IK och Team International Nykarleby, Nykarleby Flyktingvänner var nominerade till årets lag. Vinnaren var "ett team som bryter barriärer och bevisar att idrotten är universell och är inkluderande": Team International Nykarleby. Tillsammans håller de på med volleyboll, fotboll och innebandy.

Om titeln som årets talkoarbetare tävlade Jenna Vestlin och Emma Nyby, Muik Hockey, Jan-Åke Nykvist, IF Nykarlebynejden, Barb Holm, Blue Fox, Margita Åsbacka-Liinamaa, Nykarleby gymnastikförening, Maria och Mathias Hertén, Nykarleby IK och Göran Holm, IF Minken. Jenna Vestlin och Emma Nyby drog längsta strået genom att vara en "outröttlig kraft som med ett leende på läpparna alltid ställer upp."

Nina Lassander intervjuar årets talkoarbetare Jenna Vestlin och Emma Nyby, Muik Hockey.

Mikaela Bärs-Sunabacka, Nykarleby gymnastikförening valdes till årets föreningsaktiva för att hon är "en kreativ kraft i. styrelsen som har öppnat föreningens värld för alla". De andra nominerade var: Sten-Olof &Uffe Backlund, Muik Hockey, Matias Laitala, IF Nykarlebynejden, Sandra Granbacka, Blue Fox och Johan Willman, IF Minken.

Mikaela Bärs-Sunabacka, Nykarleby gymnastikförening valdes till årets föreningsaktiva.

Erik Backlund, Muik hockey, valdes till årets senior i lagidrott i konkurrens av Brian Omondi Odongo, Nykarleby IK. Backlund valdes för att han är "en klippa och förebild i laget och en lagspelare med rätt inställning."

– Jag brukar inte göra så mycket poäng, men jag försöker bidra med annat, säger Erik.

Med Nina Lassander som konferencier och underhållning av Charlotta Kerbs med band bjöd galan på en fin inramning. Anna-Maja Henriksson, partiordförande för SFP och undervisningsminister, höll festtalet.

Erik Backlund, Muik hockey, valdes till årets senior i lagidrott.

Nina Lassander intervjuar den mentala coachen Alice Vidjeskog (till vänster) från Terjärv.

Charlotta Kerbs uppträdde på idrottsgalan i Nykarleby.

Salsaruedo dansade MiunTanssi på idrottsgalan i Nykarleby.