En serie drabbningar

Hermes möter IPK i slutspelet i Mestis i ishockey. För att gå vidare till final krävs att någondera laget vinner fyra gånger. I andra och fjärde matchen har Hermes hemmafördel och de spelas under påskhelgen.

IPK, eller Peli-Karhut från Iisalmi, bjuder på motstånd i sin hemmarink på lördag. Återstår att se om det blir lika spännande som matcherna mellan Hermes och Jokerit.

Karleby ishall fredag klockan 17 och måndag klockan 17.

Påskbrasor tänds på flera ställen i regionen.

På lördag tänds påskbrasorna

Påskbrasor lyser upp påskmörkret på närmare ett trettiotal platser runtom i Karleby, Kronoby, Pedersöre och Nykarleby på lördag kväll. Förutom dramatiska lågor mot skyn lär det bli både korvgrillning och lotteri på flera ställen. I Edsevö utlovas stövelkastning och i Nedervetil både pilkastning och en kakaobar.

En karta över påskbrasor hittar du här.

I Jakobstad kan man tävla i bowling.

Tävla i bowling

Jeppis Nepal club arrangerar en bowlingturné för hela familjen på lördag eftermiddag. Man tävlar två och två, högst 16 par ryms med i kampen om första priset.

Förhandsanmälan och deltagaravgift till Jeppis Nepal club. Arrangörerna uppmanar lagen att klä sig i matchande dräkter.

Jakobstads bowlinghall lördag klockan 15.30.

I höstas hade Eldanka en spelning i en skivaffär.

Fullspäckad påskjam

Den legendariska påskjammen är tillbaka. På de fyra scenerna står under kvällen 15 band och artister. Bland dem sångaren och popartisten Aleksi Mattila, melodiska rockmusikerna i Eldanka och punkbandet Hyödyttömät idiootit – alla tre lokala förmågor.

Biljettförsäljning på förhand via arrangörsföreningen Kokemus och vid dörren.

Hotel Seurahuone i Karleby lördag klockan 18.

Magdalena Sofia kyrka är skådeplatsen för en av årets nattliga påskmässor.

Påskmässa mitt i natten

I Magdalena Sofia kyrka i Esse firas Påsknattens mässa med temat "den stilla lördagen". Innan midnatt påbörjas firandet av Jesus uppståndelse från döden och övergången från långfredagens sorg till påskdagens glädje. Liturg är kaplan Jimmy Österbacka.

Påsknattsmässor firas också i bland annat Jakobstads kyrka och Karleby sockenkyrka. Församlingarnas påskprogram hittas på deras webbplatser.

Esse kyrka i Pedersöre lördag klockan 23.

För klocksamlare, urmakare och guldsmeder är övergången till sommartid arbetsdryg.

Dags att ställa om klockan

Detta är natten alla ursamlare bävar för – det blir sommartid och alla klockor ska ställas om. Denna gång innebär klockställandet inte heller någon extra timmes sömn eftersom klockan ställs framåt.

Visste du att vi haft sommartid sedan 1981? Klockan ställs om samtidigt i alla EU-länder och det sker mitt i natten för att ställa till med så få problem med tidtabeller som möjligt. Och så här lär det pågå i några år till – förslaget att slopa sommartiden väntar ännu på beslut av Europeiska unionens råd.

Det blir sommartid söndag klockan 03.

Hugade käpphästhoppare finner utlopp för sin energi i Nykarleby.

Käpphästar och ponnyer

Behöver både stora och små lite motion efter alla påskägg? Det erbjuds bland annat i form av käpphästhoppning, tipsrunda, ponnyridning och körning med häst. Allt detta hos Nykarleby ridklubb som ordnar påskjippo.

Ett måste för alla stallfrälsta – men ridklubben tipsar om att olycksfallsförsäkringen bör vara i skick.

Nykarleby ridklubb söndag klockan 12–15.

Jakt på avancemang

TP-Kaarle jagar åter avancemang, efter förra helgens oavgjorda match som krossade drömmen om att stiga direkt. För motståndet står denna gång Golden Futsal Team från Esbo. Det lär bli en tuff match mellan två lag som vill kvala till futsalligan.

Hållhagens skola i Karleby söndag klockan 15.

Passionsmusikalen

Korsbäraren som musikal

Simon från Kyrene är den man som enligt Nya testamentet tvingades bära Jesus kors till Golgata. En passionsmusikal på finska om Simon från Kyrene skrevs på 1990-talet och nu sätts den upp i sin helhet i Gamlakarleby stadskyrka.

I rollerna bland annat Timo Hietalahti, Satu Kivelä, Sirpa Läspä, Mikael Uusitalo och Henrik Kiviniemi.

Gamlakarleby stadskyrka söndag klockan 18 och måndag klockan 18.

Getterna vädrar morgonluft

Karleby Goats vill till Finlandsserien i innebandy. Lyckas de nu ta steget upp samma serienivå där lokala konkurrenten Nibacos spelar? Eller fortsätter Goats i division 2 och gör sällskap med bland annat Rödsön Veikot, Blue Fox och Jeppis FBC?

Det är mycket som hänger på kvalmatchen mot S.S.Storm från Sjundeå.

Hållhagens skola i Karleby söndag klockan 18.30.

Psalmafton med jubel

Påskdagen kan man fira med Påskjubel i Pedersöre kyrka. Det är en stämningsfull psalmafton i glädjens tecken. För musiken står Cantate, Gloriakören och Adorante samt Tindra Granholm, Elin Östman, Annika Wester och Lisen Borgmästars. Andrey Heikkilä leder andakten.

Pedersöre kyrka i Jakobstad söndag klockan 19.

Dansbandet Tommys spelar på hemmaplan på söndag.

Upp till dans

Comebackaktuella Tommys är tillbaka på hemmaplan och spelar upp till dans. För den som är manad att svänga sina mer eller mindre lurviga ben till tonerna av dansbandsmusik är detta en veritabel höjdpunkt under påskhelgen.

Tommys grundades 1980 och senaste skivan kom 2021 så det lär bli både nyare och äldre slagdängor.

Stjärnhallen i Nykarleby söndag klockan 20.

Harar med tre öron skapade rubriker för ett par år sedan.

Ägg som dekoration och mat

Om det inte lockar att gå ut så finns det massor med påskpyssel för hela familjen. Marthaförbundet tipsar om hur man kokar ihop snabba och naturliga äggfärger med gurkmeja, blåbär, rödkål och kaffe och 4H har en modell för en gullig påskhare i papper som också fungerar som en liten skål. Är det glest med hobbymaterial i skåpen kan man också måla påskägg med nagellack.

Eller varför inte läsa på om sådant som har med påsken att göra. I ÖT:s arkiv finns artiklar om allt ifrån fasta, Martin Luther och reformationen, harar och äppelträd, harar med udda öron och olika typer av omeletter.