|

Vanhanen öppnade presidentspelet

Matti Vanhanen (C). Zoom
Foto: Lehtikuva

Matti Vanhanen (C).

Ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Matti Vanhanen, ställer upp som Centerns presidentkandidat. Han säger att han efter några veckors tänketid kommit fram till att han vill ställa upp.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vanhanen säger att han sannolikt kommer att avstå från sin position som ordförande för Centerns riksdagsgrupp redan under våren. Senast var Vanhanen Centerns presidentkandidat år 2006. Då var han statsminister och blev tredje i valet då president Tarja Halonen säkrade en fortsatt presidentperiod. – Att tävla med den dåvarande presidenten och samtidigt vara statsminister var omöjligt, säger Vanhanen. – Under de omständigheterna måste statsministern och presidenten hålla ihop eftersom utrikespolitiken leds tillsammans. Vanhanen säger att han så här tio år senare vill ha revansch. Nej till Nato Riksdagsledamoten Vanhanen sade att han nu kommer ut med sina planer oavsett vad den nuvarande presidenten Sauli Niinistö tänker om en eventuell fortsatt presidentperiod. Vanhanen repeterade på torsdag också sin ställning till Nato. – Jag är inte för ett medlemskap i Nato, men optionen måste finnas. Vanhanen tror att många vill bli Centerns presidentkandidat. Vanhanen är den första som anmält sitt intresse. Centerns arbetsutskott har beslutat om att föreslå för partistyrelsen att Centern tillsätter sin presidentkandidat under partimötet i juni. Presidentvalet hålls år 2018.  Det var tidningen Suomenmaa som rapporterade först om nyheten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan