– Den här dagen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, sa en märkbart spänd Sampo Terho i Yles A-studio och syftade på riksdagsledamot Kaj Turunens avhopp från De Blå till Samlingspartiet.

Terho kritiserade och ifrågasatte upprepade gånger Samlingspartiets ordförande, finansminster Petteri Orpo. Han ville inte prata om regeringskris, utan valde att kalla spänningen mellan de båda partierna för förtroendekris.

Terho sa att det inte finns någon risk för att regeringen faller. Men Terhos besvikelsen gick inte att ta miste på.

– I morse satt vi vid samma mötesbord och han (Orpo) sa absolut ingenting om det här. Turunen har själv sagt att han har funderat på saken i två veckor.

Han säger att det verkar som om Samlingspartiet avsiktlig försöker vilseleda andra.

– Jag vill inte gå i den fällan att De blå fäller regeringen och därmed också vårdreformen som vi har jobbat med under så många år, sa Terho.

Orpo hade fått en inbjudan till A-studio men hade inte möjlighet inte delta. Terho sa att förtroendekrisen kan lösas genom att de tre partiledarna sätter sig ner och diskuterar igenom det som har hänt.

– Det är ganska anmärkningsvärt att man gör så här inför stundande omröstning om vårdreformen. Jag vill veta om Samlingspartiet och Petteri Orpo faktiskt är redo att köra vårdreformen i mål.

De blås partistyrelse träffas på onsdag kväll för att behandla Kaj Turunens partibyte.

– Vi är inget fängelse och kan inte hindra ledamöter att byta parti om de så vill, men visst är det tråkigt att det händer.