Sverige besegrade Schweiz med 3–5 (0–2, 1–1, 2–2) i Köpenhamn på söndagskvällen och fortsätter toppa grupp A.

– Det var inte de bästa förutsättningarna. Men vid såna tillfällen brukar man koppla bort hur man känner och bara kriga där ute. Mina lagkompisar gav mig energi och jag försökte bidra med det jag kunde, säger Pittsburgh Penguins-yttern Patric Hörnqvist.

Hörnqvists kedja med centern och lagkaptenen Mikael Backlund och Elias Pettersson stod för två mål och gjorde sammanlagt sex poäng. Backlund stod för ett mål och tre assist.

– Vi var snabba på pucken och fick våra spelvändningar. Vi var alltid nära varandra och hade bra kommunikation där ute, säger Hörnqvist.

Efter matchen kom beskedet att svenska mästarna Växjös succéanfallare Elias Pettersson, som tvingades kliva av i slutet av andra perioden, har spelat färdigt i VM efter att ha ådragit sig en tumfraktur.

Och han var inte enda offret. Samma öde rönte Chicago Blackhawks-backen Erik Gustafsson.

Både Hörnqvist och Nashville Predators-yttern Viktor Arvidsson landade i Köpenhamn på söndagen och båda klev i princip direkt in i rinken.

Hörnqvist behövde bara 9.18 för att göra mål i sin fjärde VM-turnering i karriären.

Arvidsson hade ett par lägen, men lämnade isen poänglös. Han spelade i en kedja med Jacob de la Rose och Adrian Kempe. När Nashville-kompisen Filip Forsberg landar på måndagen lär han och Arvidsson hamna tillsammans.

Arvidsson tvingades spela matchen med lånade klubbor – hans egna fastnade i Chicago.

– Det var kul att få komma in och lira. Jag kom in mer och mer i matchen och skapade lägen, säger Arvidsson.