I år finns det 8 300 förtroendeplatser vilket är 11,5 procent färre jämfört med förra valet. Det här beror på att antalet församlingar har minskat. Det är framför allt i valet av kyrkofullmäktige som antalet kandidater minskat.

– I antalet kandidater syns främst att antalet församlingar och fullmäktigeplatser har minskat på grund av församlingsfusioner. Dessutom är det färre kandidater till gemensamma kyrkofullmäktige än till församlingsråden i församlingar som hör till en samfällighet. I mindre församlingar är det i stället svårare att få kandidater till kyrkofullmäktige. Positivt är ändå att det fortsättningsvis finns anmärkningsvärt många nya kandidater, säger forskare Veli-Matti Salminen på Kyrkans forskningscentral i ett pressmeddelande.

70 procent av kandidaterna ställer upp för första gången och cirka hälften av kandidaterna kommer att bli invalda. Ålders- och könsfördelningen påminner om förra valet. Medelåldern bland kandidaterna är 54,6 år. Aningen fler kandidater under 30 år ställer upp i valet av församlingsråd. Av alla kandidater är drygt sju procent under 30 år. 48 procent är män och 52 procent är kvinnor.

Församlingsvalets valkompass öppnar den 8 oktober. Förhandsröstningen pågår mellan 6 och 10 november och den egentliga valdagen är söndagen den 18 november.