Marcus Grönholm snurrade runt både på första och andra sträckan och på den tredje bar det av ut i skogen. Grönholm tvingades bryta för dagen. Han tänker ändå försöka fullfölja rallyt, om bilen är i skick på lördag. 

– Vi ska nog köra igenom det här rallyt, så att det blir en bättre känsla. Vi kör väl först och putsar banan för de andra förarna, säger Grönholm till Yle. 

Efter den fjärde sträckan gick Latvala upp i ledning och britten Elfyn Evans är ny rekordinnehavare för sträckan Hof Finnskogen.

Vädret hade helt ändrat förhållanden på eftermiddagens specialsträckor. Isskorpan var borta och dubbdäcken skar ner i gruset. Det gjorde också att det hade varit en fördel att starta senare i fältet. Sébastien Ogier, Frankrike, förlorade hela 28,5 sekunder på täten och belgaren Thierry Neuville ännu mer efter att ha kört in i en snövall.

Gruset tär på dubbdäcken och det öppnar också för taktiska överväganden. Varje förare får använda 26 däck under rallyt.

Andreas Mikkelsen, Norge, kom in 21,9 sekunder efter täten.

– Jag höll igen för att spara på dubben.

I stället var det fortsatt Jari-Matti Latvala och Teemu Suninen som körde bra, men de överglänstes ändå av Elfyn Evans som vann sträckan.

Efter fem specialsträckor leder Latvala 1,8 sekunder före Suninen. Tidigare ledaren Tänak ligger trea, 3,7 sekunder efter. Sedan är det större tidsglapp. Fyra ligger norrmannen Andreas Mikkelsen som är 21,9 sekunder efter.