– Det är obegripligt att Juha Sipilä efter fyra års studier inte verkar förstå de problem som var förbundna med regeringens vårdreform. Han försöker i stället skyffla över ansvaret för sitt misslyckande på riksdagen, skriver riksdagsledamöterna Anneli Kiljunen (SDP), Arja Juvonen (Sannf), Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna), Aino-Kaisa Pekonen (VF) och Ilmari Nurminen (SDP) i ett gemensamt uttalande.

Enligt social- och hälsovårdsutskottets medlemmar var det regeringens nonchalans och bristande lyhördhet som fällde vårdreformen.

– Utskottet skulle behandla sammanlagt 52 klämmar och anmärkningar som stod i strid med grundlagen. En sådan mängd problem föds endast genom regeringens nonchalans mot god lagberedning där man valde att strunta i de frågor som ställdes av experter och oppositionen, skriver riksdagsledamöterna i ett pressmeddelande.

Enligt oppositionen var problemen med vårdreformen så omfattande att en fortsatt behandling i riksdagen hade krävt nya höranden av experter och en ny behandling av grundlagsutskottet.